Nadal en dol: com gaudir d’aquesta època quan ha mort un ésser estimat?

La metge psicoterapeuta especialitzada en dol, Inma Ferrer, amb el suport d’Àltima, oferirà una conferència el pròxim 1 de desembre al Recinte Modernista de Sant Pau, que també podrà seguir-se en línia a través d'aquest enllaç

El dol pot ser més complex al Nadal

El dol pot ser més complex al Nadal / AdobeStock

Xavier Oliva

Xavier Oliva

Quan mor una persona que estimem es desencadena el dol, un procés psicològic d’adaptació a la pèrdua. Aquesta etapa dolorosa pot resultar encara més difícil en moments puntuals de l’any com seria Nadal. Es tracta d’un moment de l’any que vinculem amb la felicitat. Els carrers i les cases s’engalanen i es produeixen les tan esperades trobades familiars. Però quan hi ha una cadira buida a la taula, la situació pot ser molt més complexa.

“Quan s’està transitant un dol sembla que res d’això tingui sentit. L’ambient alegre xoca amb el buit i la nostàlgia que generen la mort d’un ésser estimat. Aquesta contradicció entre l’entorn i el que es viu internament pot arribar a sobrepassar a les persones que estan en dol. Et pots sentir trist, enfadat, incapaç de controlar emocions i arribar a preguntar-te si té sentit celebrar Nadal”, assegura la metge psicoterapeuta especialitzada en dol, Inma Ferrer, que el dia 1 de desembre a les 18.30 h, amb el suport d’Àltima, farà una conferència sobre el dol al Nadal al Recinte Modernista de Sant Pau, que també es podrà seguir en línia a través d'aquest enllaç.

Com actuen les famílies quan hi ha una situació de dol?

En molts casos, les famílies intenten actuar com si no hagués passat res. “És un recurs que utilitzem moltes vegades i, en moltes ocasions, pot arribar a funcionar. Però no es aconsellable quan s’està en dol. Pot haver un moment en que t’envaeixin sentiments que no voldràs expressar i l’esforç per amagar-los pot originar més fatiga, irritabilitat i soledat”, apunta l’experta en dol.

Nadal és una de les èpoques més difícils per les persones que estan passant el dol

Nadal és una de les èpoques més difícils per les persones que estan passant el dol / Adobe Stock

En altres situacions, hi ha famílies que opten per allunyar-se del dolor fent coses diferents per evitar els records que els connecten amb el buit que deixa la persona que ja no hi és. “Pot ser una solució momentània i, inclús, alleugerir el dolor, però mai es podrà suprimir en la seva totalitat. No és quelcom que es deixi aparcat”, assegura Ferrer.

“És molt natural i comprensible que les famílies vulguin eliminar aquestes dates del calendari i desaparèixer fins que passi. Seria meravellós tenir un botó per fer un salt temporal i ens porti a un temps futur on el dolor s’hagi calmat. Però, desafortunadament, és un desig que no es pot fer realitat”, afirma la psicoterapeuta.  

Com passar el dol al Nadal?

L’experta en dol assegura que és important acceptar que si volem mantenir les tradicions la persona estimada no hi serà. “El meu millor consell és que es mantinguin les celebracions en família després de mantenir una reunió conjunta on poder repassar els rituals i com seran”, explica. Per fer-ho, és fonamental l’escolta activa i que tothom pugui expressar els seus sentiments. “S’ha de compartir allò que serà difícil de sostenir, el que es vol mantenir i què es necessita”, apunta.

En aquest sentit, els més petits també juguen un paper molt important. Tot i que els intentem protegir, s’han de trencar tabús. “Els hem de deixar participar en els rituals amb la seva alegria i espontaneïtat. No hem d’amagar el dolor davant d’ells i, amb paraules senzilles que puguin entendre, parlar del que passa”, explica Ferrer.

El dol per la mort d'una persona estimada pot ser més difícil a l'estiu

Nadal és una època plena de nostàlgia / Shutterstock

L’experta en dol també recomana cercar formes simbòliques per recordar l’ésser estimat com un escrit, una foto, una espelma... i donar-se moments per desconnectar. “Es necessiten espais per descansar i estar amb una mateixa en silenci. El dol és esgotador. T’has de cuidar, ja que seran dies molt tristos en els que us necessitareu els uns als altres”, explica.

Ajuda al dol

La conferència d’Inma Ferrer se celebrarà el dia 1 de desembre a les 18.30 h al Recinte Modernista de Sant Pau donarà pautes per encarar el dol al Nadal. Per assistir-hi presencialment cal inscripció prèvia trucant al 900 230 238. Per aquelles persones que no hi puguin anar, l’acte es podrà seguir en línia amb una inscripció prèvia en aquest enllaç.

Aquesta xerrada és una de les accions de suport al dol que ofereix Àltima. L’empresa funerària també disposa de recursos com atenció telefònica les 24 hores del dia, suport psicològic i també grups de suport al dol