Viure en un ovni al cor d’unes vinyes a l’Alt Empordà

La casa és una peça única creada pel visionari arquitecte grec Nikolaos Xasteros

L’obra s’exhibeix al celler Terra Remota de Sant Climent Sescebes

Casa Xasteros a Terra Remota

Casa Xasteros a Terra Remota / Emporda.info

Sònia Fuentes

Casa Xasteros, una joia històrica de l’arquitectura prefabricada del segle XX, emergeix a Sant Climent Sescebes entre les vinyes de Terra Remota. Construïda pel visionari arquitecte grec Nikolaos Xasteros el 1969, la casa ha captivat el galerista francès Clément Cividino, qui la va rescatar d’Atenes i la va restaurar amb molta cura, exposant-la ara al cor de l’Alt Empordà.

Aquest habitatge retrofuturista de 50 metres quadrats, construït amb fibra de vidre, evoca un ovni, però en el seu interior els visitants que entrin a la casa no trobaran marcians.

Des del mes de maig passat, Casa Xasteros es converteix en la principal atracció de Terra Remota, una vinya de 54 hectàrees a l’Alt Empordà, que fusiona arquitecturadisseny i natura en un diàleg fascinant. Els seus propietaris, Emma i Marc Bournazeau, remarquen que «la gent que visita Terra Remota per primer cop s’adona de seguida del nostre interès per l’art i l’arquitectura. Casa Xasteros és una creació que suma tot això: és una casa i, tanmateix, és també una obra d’art refinada, una escultura. Sembla que un ovni creat per un extraterrestre molt refinat i sensible hagi decidit instal·lar-se a la nostra vinya. Quan puges per la rampa d’accés al celler i de sobte apareix davant els teus ulls és molt sorprenent i una mica surrealista» descriu.

L'interior de l'obra

L'interior de l'obra / Josep Ribas / Emporda.info

L’obra original, gestada per a l’empresa Alta, sembla haver-se convertit en una relíquia, amb només dos exemplars més supervivents dels deu originals fabricats per l’arquitecte grec, que va morir a Atenes el 1988. El celler català, en posseir-ne un, la converteix en una peça d’una exquisida exclusivitat, molt preuada tant per col·leccionistes com per experts en disseny, com assenyala el mateix Cividino.

Disseny original

El disseny original de l’interior es va dividir en seccions, una per a la sala d’estar, una petita cuina, un dormitori i un bany. Tanmateix, aquest exemple inclou un gran espai d’estar obert sense zones dividides. Cividino ha dotat la Casa Xasteros amb equipaments d’última generació, peces de disseny en gran part dels anys seixanta i setanta.

Casa Xasteros no és la primera obra arquitectònica que s’ha exposat a Terra Remota, però, segons Cividino, «és la més impressionant fins a la data. Solament des del punt de vista estètic, és la casa de plàstic més bonica mai construïda», afirma. «És una intel·ligent barreja de Futur House de Matti Suuronen i el treball de Pascal Haüsermann, especialment els seus Domobiles, que tenien la mateixa forma de boca en el front».

L’estructura orgànica es troba sobre quatre bases cilíndriques amples que estan muntades a terra. Una elegant escala fa un pont perquè els visitants puguin accedir a la casa inspirada en l’era espacial. Una porta de vidre està envoltada de finestres que es poden obrir completament per permetre que la natura de l’entorn entri completament a l’espai.

Una troballa inesperada

La narrativa que envolta la descoberta de Casa Xasteros podria semblar extreta d’un guió de detectius. Clément Cividino va començar a rastrejar la casa el 2016, quan un client de la seva galeria va descobrir, durant unes vacances a Grècia, el que semblava ser un plat volador abandonat. Després de diversos intents interromputs per la pandèmia, Cividino va aconseguir, el desembre passat, concertar una reunió amb el propietari i finalment convèncer-lo de vendre-li la Casa Xasteros. Després de mesos de restauració, Cividino ha retornat la vida a aquesta casa única, mantenint fidelment la visió original de l’arquitecte grec, amb l’única excepció de canviar el color de les finestres a un elegant marró fumat, per motius estètics i de refredament.

Una peça única

Amb un valor actual de 380.000 euros, Casa Xasteros continua sent el focus d’interès per a visitants diversos, des de col·leccionistes fins a amants de l’art i el disseny. Per als propietaris de les vinyes de Terra Remota, «el concepte de casa que pot canviar de lloc ens encanta, només fa falta trobar l’entorn que vulguis i pots viure en qualsevol lloc portant-te la teva casa com si fos una maleta. Et pots imaginar davant d’una platja o enmig d’un bosc on la teva imaginació i els teus desitjos et portin. És un concepte increïble i la seva estètica és meravellosa de fora com de dins» conclouen.

Subscriu-te per seguir llegint