Un nen manresà explica a través d’una carta les dificultats per acabar una col·lecció de cromos

A l’Oriac li falten quatre unitats per finalitzar un àlbum de futbol de la lliga espanyola

L’Oriac amb el seu àlbum de cromos

L’Oriac amb el seu àlbum de cromos / arxiu/yolanda delgado

Pol Vilà

L’Oriac és un nen manresà de vuit anys que li agrada col·leccionar cromos de jugadors de futbol de la lliga espanyola. Com molts altres infants, gaudeix d’una passió que ha anat passant de generació en generació, però que ara, amb la irrupció del món digital i la derivada evolució del sector, dificulta finalitzar els àlbums al complet. 

La raó es troba en les restriccions de compra online per dificultar l’obtenció dels cromos. El seu àlbum inclou unitats bàsiques corresponents a futbolistes de menys qualitat que són fàcils d’aconseguir, però també inclou cromos especials que són complicats d’adquirir. L’objectiu de les empreses amb aquest sistema és afavorir la justa competència en el joc en línia entre els col·leccionistes.

Una de les solucions que van adoptar a l’entorn familiar va ser dirigir-se al mercat de Sant Antoni de Barcelona, on els nens s’intercanvien cromos de forma gratuïta i amistosa. La mare d’Oriac, però, lamenta la dificultat d’aconseguir les cartes especials «balón de oro», ja que fins ara no els hi ha sortit cap. En total, hi ha vuit cromos d’aquesta tipologia i en compres online només es poden efectuar dues comandes per usuari (cada comanda correspon a un cromo). 

La col·lecció de cromos Adrenalyn de la lliga espanyola

La col·lecció de cromos Adrenalyn de la lliga espanyola / arxiu/yolanda delgado

Amb tot, davant la despesa econòmica que ha suposat a la família adquirir els cromos de l’àlbum, tant la mare, Yolanda Delgado, com el fill, l’Oriac van arribar a l’entesa que el millor era deixar l’àlbum sense completar a falta de quatre cromos. 

Tots dos van enviar una carta a l’empresa Panini, exposant la seva situació i de l’existència de revenedors que oferien els cromos a preus més elevats. La companyia va entendre el seu punt de vista, però no els va poder donar una solució davant les noves necessitats del sector. També van negar alguna relació amb els revenedors de cromos. 

TEMES