ERC i Junts confirmen Claustre Sunyer i Benjamí Puig com a presidents del Consell Comarcal del Solsonès

Les dues formacions firmen un "acord de confiaça" amb què volen deixar enrere les picabaralles i donar sortida als projectes de comarca

Benjamí Puig i Claustre Sunyer s'estrenyen la mà com a símbol de l'entesa entre Esquerra i Compromís

Benjamí Puig i Claustre Sunyer s'estrenyen la mà com a símbol de l'entesa entre Esquerra i Compromís / L.S.

Laura Serrat

Laura Serrat

El republicà Benjamí Puig serà investit aquest divendres com a nou president comarcal del Solsonès i, a mig mandat, serà substituït per Claustre Sunyer, del grup Compromís Municipal (coalició de Junts i Impulsem). Ho han anunciat aquest dimecres al matí en l'acte de presentació del pacte a què han arribat les dues formacions per governar el Consell Comarcal. Els representants d'ambdós partits han fet palesa la seva voluntat de deixar enrere les picabaralles a partir d'un "acord de confiança" que busca donar estabilitat a la institució comarcal.

Es tracta d'un acord històric a la comarca del Solsonès, tenint en compte que durant els anteriors mandats Esquerra, des del govern, i Junts, des de l'oposició, han mostrat en diverses ocasions les seves desavinences en qüestions importants com el futur del Centre Sanitari del Solsonès. No obstant això, asseguren que ara el seu propòsit és sumar esforços entre les dues forces majoritàries al Consell per desencallar els projectes en matèria de salut, reciclatge o telecomunicacions que estan sobre la taula.

Durant l'acte de presentació de l'acord, Puig ha destacat que "es tracta d'un pacte de confiança amb què busquem punts de consens per donar sortida als projectes de la comarca i aportar estabilitat al Consell". En la mateixa línia, Sunyer ha considerat que "és el millor pacte al qual podíem aspirar, ja que ens permetrà governar amb una majoria àmplia de 15 consellers d'un total de 19 i això es traduirà amb més representació de tots els municipis de la comarca al govern del Consell".

En aquest sentit, han posat de manifest que els dos grups tenen molt clar que, una vegada constituït el nou Consell Comarcal, s'iniciarà el traspàs de competències del Centre Sanitari del Solsonès a Salut. D'altra banda, dins del programa de govern, també es proposen tirar endavant l'aprovació de la Relació de Llocs de Treball (RLT) amb l'objectiu de millorar les condicions laborals de les treballadores familiars, així com impulsar un nou pla comarcal de recollida de residus per a la millora del reciclatge o el desplegament de les telecomunicacions.

Pel que fa a l'estructura del nou govern del Consell, l'acord estableix que la presidència i la vicepresidència de la institució serà de dos anys per a cada partit. D'aquesta forma, Puig iniciarà el mandat com a president, amb Sunyer com a vicepresidenta i, passats dos anys, s'intercanviaran els papers. En el ple d'aprovació del nou cartipàs, que es convocarà amb el nou Consell constituït, s'acabaran de definir la distribució de les conselleries, que es repartiran al 50%, així com la presidència del Consell d'Alcaldies, que també serà compartida.

Amb aquest acord de govern entre les dues forces majoritàries al Consell, Ara Pacte Local, que ha entrat a l'ens comarcal amb 3 representants, i la CUP, que manté el conseller de l'any 2019, es quedarien a l'oposició. Tot i això, durant l'acte de presentació, Sunyer ha remarcat que durant els pròxims dies es continuaran reunint amb la resta de formacions abans del ple de constitució del Consell. Segons ha assegurat Puig, "les portes estan obertes per treballar pel bé de la comarca".