Observació de la superlluna des del castell medieval de Lladurs

Els dies 1 i 30 d’agost s'organitzen visites nocturnes per veure la superlluna des del centre astronòmic del castell de Lladurs

Conjunció de Venus i Júpiter des de Solsona

Conjunció de Venus i Júpiter des de Solsona / Astrosolsonès

Júlia Garcia

Aquest dilluns dia 1 i el dimecres dia 30 d'agost el Centre Astronòmic del castell de Lladurs ofereix l'observació de la superlluna. Al maig es van estrenar les experiències astronòmiques al castell medieval de Lladurs, un castell amb més de mil anys d'història i l'únic de Catalunya que compta amb un Centre Astronòmic. La gestió està en mans d'Astrosolsonès i es programen activitats relacionades amb l'astronomia i l'astrofotografia.

Una superlluna és un fenomen descrit per primera vegada per l'astrònom Richard Nolle i que té lloc quatre vegades a l'any. Es refereix a la coincidència de la lluna plena o lluna nova amb el màxim apropament d'aquesta a la Terra, altrament anomenat perigeu. Aquest fet provoca que la lluna es vegi molt més gran de l'habitual. En aquest cas, serà una superlluna plena i tindrà una brillantor encara més elevada. Segons la NASA serà un 7,1% més gran i un 15,6% més brillant. Cal allunyar-se tant com sigui possible de la contaminació lluminosa de les ciutats per a poder observar bé com surt per l'horitzó i com va canviant de color.

La visita nocturna principal que s'organitza al castell és la Nit d'estels al castell de Lladurs i consisteix en una breu introducció a l'astronomia a la sala multimèdia, el reconeixement d'estels, planetes i constel·lacions amb l'ajut d'un potent làser i una observació d'estels amb telescopi a la torre del castell. Les pròximes nits d'estels organitzades són el 4 i 5 d'agost. També hi ha Nit de Perseids el 10, el 12 i el 13 d'agost.

El centre disposa de dos telescopis. El primer és un potent telescopi astronòmic per observar la lluna, planetes, galàxies i nebuloses. El segon és un telescopi específic per l'observació segura del Sol i permet veure les taques solars, les protuberàncies solars i les ejeccions de massa coronal quan es produeixen.

Els objectius del Centre Astronòmic són difondre l'astronomia d'una manera lúdica gaudint de l'espectacle d'una nit estelada. També es vol convertir en un centre referent d'activitats educatives relacionades amb l'astronomia per als centres educatius del Solsonès. I finalment vol reivindicar el cel fosc tot conscienciant als visitants del greu problema de la contaminació lluminosa.

La rehabilitació del castell de Lladurs i la seva transformació en un centre astronòmic són una iniciativa impulsada pel consistori del municipi. Les obres van començar l'agost del 2022 finançades pel Departament de Cultura.