Mor el capellà i intel·lectual Enric Bartrina

Va ser rector en nombroses parròquies del Solsonès i Berguedà i director de l'Arxiu Diocesà

Enric Bartrina en una Jornada de sant Galderic, patró dels pagesos catalans

Enric Bartrina en una Jornada de sant Galderic, patró dels pagesos catalans / RICARD MONSO

Miquel Spa

Miquel Spa

Aquesta matinada ha mort qui va ser rector de Navès i director del Museu Diocesà de Solsona Enric Bartrina. El capellà, nascut a Gironella l'any 1934, ha mort després de viure uns últims anys amb una salut delicada. Bartrina, molt conegut en els àmbits acadèmics i populars tant del Solsonès com del Berguedà, deixa enrere una trajectòria professional i pastoral en múltiples poblacions de la Catalunya Central. Enric Bartrina va ser ordenat sacerdot el 1957. L'any 1965 va ser nomenat rector de Maçaners i el 1971 de Guardiola de Berguedà, on es va dedicar, a part de l'acció religiosa, a l'estudi del seu patrimoni. El 1985 va publicar un llibre sobre el castell de la població. Va ser també arxiver del Bisbat de Solsona durant quasi trenta anys. El Consell Comarcal del Solsonès li va atorgar fa dos anys el Premi Signum per la seva trajectòria en la difusió de la la història, les tradicions i el patrimoni cultural de la comarca.

La seva mort ha commocionat els que el van conèixer i tractar. L'Ajuntament de Navès ha mostrat el seu dol i ha enviat una nota de condol a la família, bisbat de Solsona, amics i tota la comunitat de creients. L'exalcalde de Navès i membre de l'entorn intel·lectual de la comarca, Ramon Clotet, ha glosat que "amb la pèrdua de mossèn Bartrina perdem un home de país, un home bon capellà i bon catalanista; tenia un caràcter molt afable, era molt amable i atreia molta gent, com per erxemple els col·lectius de caçadors i dels joves. Mossèn Bartrina es feia molt càrrec de la situació de les persones i els orientava be, tenia molta credibilitat". Clotet ha remarcat que "era una persona que combinava aquest vessant intel·lectual i alhora el popular, éra un home molt del poble".

Les exèquies en memòria de mossèn Enric Bartrina se celebraran aquest diumenge dia 17 de setembre a les cinc de la tarda a la catedral de Solsona. L'horari de vetlla al tanatori de Solsona és aquest dissabte de les cinc de la tarda a les vuit del vespre i aquest diumenge de les deu del matí a la una del migdia.