Solsona suspèn la concessió de llicències per a pisos d’ús turístic

El govern local aprova la mesura com a resposta a la manca d'habitatge disponible amb les crítiques de l'oposició

Solsona celebra el primer ple ordinari després del parèntesi estival

Solsona celebra el primer ple ordinari després del parèntesi estival / LAURA SERRAT

Laura Serrat

Laura Serrat

Solsona suspendrà la concessió de llicències per a pisos d'ús turístic durant el termini d'un any. La mesura ha estat aprovada aquest dijous al vespre, en el primer ple ordinari després del parèntesi estival, amb els vots favorables dels set regidors de l'equip de govern, format per ERC i la CUP, que han destacat que l'objectiu és afavorir que els pisos que entrin a la borsa de lloguer puguin ser per als ciutadans de Solsona per tal de resoldre la manca d'habitatge a la ciutat. Per la seva part, els grups a l'oposició, Junts per Solsona i Treballem per Solsona, han votat en contra, considerant que la mesura és desproporcionada i l'únic que aconsegueix és vetar una activitat econòmica "lícita".

L’equip de govern proposa incorporar una disposició addicional al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per evitar la proliferació de pisos turístics, després d’estimar en més d’una quarantena el volum de llicències i en prop de 150 el de places, i llars compartides. Els darrers cinc anys les places d’allotjaments turístics ha augmentat exclusivament en aquesta modalitat, amb una concentració especial al nucli antic, on gairebé el 7% de les places residencials són d’aquest ús. Per contra, Solsona és un dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensionat per part de la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat.

Per aquests motius, des de la regidoria d’Habitatge es considera bàsic establir una limitació urbanística advocant per un model de ciutat que no vagi en detriment del dret a l’habitatge a causa de l’alteració dels preus del lloguer. La regidora d'Habitatge i portaveu d'Alternativa per Solsona-CUP, PIlar Viladrich, ha explicat que la suspensió temporal de llicències per a pisos turístics té l'objectiu "d'afavorir la implantació de polítiques socials d'habitatge, atès que el creixement de pisos destinats a un ús turístic provoca una reducció de l'oferta d'habitatge tant per a la compra com de lloguer". En aquest sentit, ha defensat que la mesura pretén "evitar la despoblació a llarg termini i posar-nos al costat dels veïns".

En les seves intervencions, els grups a l'oposició han mostrat el seu desacord envers una mesura que consideren desproporcionada i que no té correlació amb el problema de la manca d'habitatge a la capital solsonina. La portaveu del grup de Junts, Núria Bonet, ha argumentat el vot en contra partint del fet que "l'aplicació d'aquesta mesura no garanteix un increment de l'habitatge disponible, tenint en compte que els pisos destinats a aquest ús estaven desocupats". També ha afegit que la suspensió de llicències "posa en risc una activitat econòmica que porta un tipus de turisme a Solsona de qualitat".

En la mateixa línia, el portaveu de Treballem per Solsona, Marc Barbens, ha aclarit que el seu grup comparteix amb l'equip de govern el problema sobre la manca d'habitatge, però es posiciona en contra d'una mesura que considera desproporcionada, tenint en compte que "estem parlant de prohibir una activitat econòmica, més que no pas regular o trobar una altra solució que s'adeqüi més a les necessitats d'una ciutat com Solsona, que s'allunya de la realitat d'altres municipis amb una gran entrada de turisme". En aquest sentit, ha esmentat altres problemes de fons sobre la manca d'habitatge, com ara l'estancament de l'activitat constructiva o el mal estat dels pisos desocupats que necessiten una rehabilitació urgent per posar-se a lloguer, i ha considerat que la suspensió de llicències atura una activitat econòmica "lícita" promoguda per persones treballadores de la ciutat.

Davant les crítiques, Viladrich ha explicat que és una mesura amb "un alt contingut ideològic" que vol facilitar que els habitatges es destinin a les famílies que volen desenvolupar el seu projecte de vida a la ciutat. "El nostre deure és posar limitació a una activitat que ha incrementat exponencialment, tenint en compte que en els darrers vuit mesos la demanda de llicències per a pisos turístics s'ha disparat un 70%, i que considerem que pot ser un impediment per a les persones que volen trobar un habitatge a Solsona", ha conclòs.