Biosca i Torà del Solsonès, però sense les ajudes per ser comarca de muntanya

El dilluns dia 16 es reuniran els alcaldes de tots dos municipis amb els representants dels consells comarcals de la Segarra i el Solsonès amb l’objectiu d’avançar en la constitució de la Comissió de Traspàs dels serveis

L’alcaldessa de Torà, Isabel Torres i l'alcalde de Biosca, Josep Puig

L’alcaldessa de Torà, Isabel Torres i l'alcalde de Biosca, Josep Puig / A.J. SOLSONA/ALEX GUERRERO

Jordi Badia Perea

«El tema del canvi d’adscripció comarcal de Biosca i Torà és un clar exemple de començar la casa per la teulada. Primer, es fa la llei i tot el tràmit legal que pertoca, i després ja es miraran els serrells i les conseqüències…», afirma al Regió 7 un dels alts càrrecs que va participar de manera directa en el procés. Una d’aquestes conseqüències són les ajudes que el departament de Territori concedeix al Solsonès per al manteniment de la xarxa de camins i a què ni Torà ni Biosca hi poden optar, malgrat formar-ne part des de juny. El dilluns dia 16 es reuniran els alcaldes Torà i Biosca amb els Consells Comarcals de la Segarra i el Solsonès per avançar en el traspàs de serveis.

Als anys 2022 i 2023, el departament de Territori ha concedit al Solsonès 767.040 euros anuals per a actuacions de millora i manteniment de camins municipals de la xarxa veïnal i rural. Aquestes ajudes, que l’any 2021 eren de 2,5 milions d’euros, van passar a 6 milions d’euros per a tots els Consells Comarcals de les zones de muntanya i l’Aran. Torà i Biosca, no hi poden optar.

«Això ja ho sabíem quan vam entrar, però si haguéssim hagut d’esperar-nos a tenir tots els serveis lligats, no s’hauria fet mai el canvi de comarca», afirma l’exalcalde de Torà Magí Coscollola. «El que s’ha de fer ara és treballar perquè Biosca i Torà sí que optin a totes les ajudes a partir del 2024», afegeix.

La condició perquè hi puguin optar és que s’acordin els traspassos de serveis entre els Consells Comarcals de la Segarra i del Solsonès. Dilluns dia 16 hi ha una convocada una reunió a Torà entre els dos consells i els dos Ajuntaments. El secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran, David Rodríguez, afirma que «no tenim constància d’aquesta reunió. Estem pendents que els Consells Comarcals nomenin els representants de la Comissió de Traspàs», que encara no s’ha constituït.

«Aquesta reunió hauria de servir per avançar en la constitució de la Comissió de traspàs», afirma el portaveu del Solsonès, Jordi Selga, qui confia que «els traspassos estiguin tancats abans de final d’any, perquè si no, Biosca i Torà tampoc no podran optar a les subvencions de l’any 2024». És en el que confia l’alcaldessa de Torà, Isabel Torres. «Ara comencem a parlar dels traspassos amb la idea que l’any que ve ja ens puguem beneficiar dels mateixos ajuts», afirma.

Torà és un municipi de 93 quilòmetres quadrats. L’any passat, van destinar més de 70.000 euros al manteniment de camins. Especialment, són costosos els «d’Ardèvol, Palouet i Cellers, que aquest any hem hagut de desbrossar amb la partida que hi ha al pressupost». El d’Ardèvol són 8 quilòmetres. «Més que un camí, ja és una carretera cada vegada més transitada», diu l’alcaldessa. «Mantenir-la ens costa més de 40.000 euros.»

Ni Torà ni Biosca disposen de serveis municipals amb capacitat per assumir aquestes feines. Com que tampoc és un servei que s’ofereixi des del Consell Comarcal de la Segarra, «l’hem de contractar nosaltres», explica Torres. «I per la resta de camins hem de disposar de les subvencions que ens arriben de la Diputació de Lleida».

«Tot plegat evidencia que l’entrada de Biosca i Torà al Solsonès va néixer coixa, abans s’hauria d’haver fet la feina de repartir càrregues i beneficis», reconeix un alcalde del Solsonès. I adverteix que «mentre no s’acordin els traspassos, els dos pobles seguiran en una situació de desavantatge» respecte de la resta de municipis de la seva nova comarca. «És veritat que es va posar la banya en aconseguir passar al Solsonès abans que res», reconeix Torres. «Però, és que ja érem un municipi de muntanya, el que passa és que les ajudes no ens arribaven, només n’hi havia per a les comarques de muntanya i no per als pobles», es queixa.

[object Object]

Ara mateix, Biosca i Torà reben a través del Consell Comarcal de la Segarra serveis com Joventut, Residus o Serveis Socials. Però queden al marge dels beneficis de què disposarien si s’hagués completat la seva entrada al Solsonès en qüestions com el manteniment de camins no rodats de titularitat municipal, la retirada de neu en les vies de comunicació municipals o les ajudes per a la rehabilitació d’habitatges.

Pel que fa aquest darrer tema, Tora té pendent de rehabilitar els 6 habitatges de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. «Si fóssim del Solsonès, hi hauríem pogut optar perquè tenim menys de 3.500 habitants, però com que som de la Segarra i en tenim més de 1.000, no vam poder demanar la subvenció que va sortir», es lamenta l’alcaldessa Torres.

«En resum, el que va passar és que es va decidir accelerar el procés i, a partir d’aquí, tractar els temes un per un i des d’un vessant tècnic», afirma un alt càrrec de la Segarra que va participar en el procés. «El que és clar, és que Biosca i Torà no es poden quedar sense serveis, ni tampoc poden patir greuges», reconeix Selga.