Un mandala per establir vincles entre els veïns de Clariana de Cardener

Diumenge al matí dibuixaran una figura gegant amb la dinamització de l’arquitecta especialista en geometria natural Assumpció Vilaseca

La regidora Sílvia Ferrer-Dalmau amb un mandala

La regidora Sílvia Ferrer-Dalmau amb un mandala / SFD

Jordi Badia Perea

Mandala és una paraula del sànscrit que vol dir «cercle sagrat». Manifesta l’organització del cosmos sobre la Terra i, entre d’altres funcions, s’utilitzen per equilibrar els desordres que es produeixen per raons diverses. Aquest diumenge al matí, de les 10.0 a les 14.00, els veïns de Clariana de Cardener en construiran un de gegant amb la voluntat de «teixir poble», segons la regidora Sílvia Ferrer-Dalmau Bosch. L’acte comptarà amb la guia de l’arquitecta especialista en Geometria Natural, Assumpció Vilaseca.

Sílvia Ferrer-Dalmau també és arquitecta especialitzada en bioconstrucció. Des de fa quatre anys, viu en una masia a Clariana de Cardener, l’Espai René des d’on promou costums de vida saludable, realitza tallers d’arquitectura ecològica i assessora particulars que volen transformar les seves cases en llars saludables. A les darreres eleccions, va sortir escollida regidora per la llista Compromís per Clariana, sota el paraigua de Junts per Catalunya.

«El dia de les eleccions, ningú s’esperava aquell resultat i van sorgir tensions, és clar», recorda Ferrer-Dalmau. «Jo em faig amb tothom, em dedico professionalment a crear harmonies», explica. Es van presentar amb el lema «Teixim Clariana, fem poble». L’acte de diumenge aniria en aquest sentit. «És una primera activitat participativa, que creï vincles» entre els 162 veïns que hi ha empadronats el poble.

Aquest diumenge, des de les 10 del matí i fins a les 2 del migdia, els veïns de Clariana i tothom qui hagi volgut apuntar-s’hi, construiran un mandala gegant d’un diàmetre de 8 metres, dins d’un quadrat de 10 metres per 10 metres. El faran en un tros de la Caseta de la Ribera, que el propietari els ha deixat. «Ja hem començat a teixir poble, es pot dir, perquè hi ha qui ens deixa el terreny, el qui ens ha dit que ens donarà fulles, pinyes, llana, qui s’ha ofert a triturar el que calgui… serà un acte d’empoderament veïnal quan vegem què hem estat capaços de fer tots junts», assegura la regidora. «Pretenem que aquest mandala sigui una metàfora del que volem fer, teixir poble amb la participació de tothom», resumeix.

L’acte comptarà amb la dinamització d’Assumpció Vilaseca Viladrich, arquitecta especialista en Bioconstrucció, Eficiència energètica i Geometria natural, que aplica en el disseny dels seus edificis. La primera eina que utilitza és el mandala del lloc, precisament, un traçat geomètric per determinar el moviment i la direcció del sol amb l’objectiu d’activar-hi unes energies concretes.

El mandala de Clariana també serà efímer. «Sí, el tindrem uns quinze dies, almenys, fins que l’amo del tros el necessiti», diu Ferrer-Dalmau.