Vint artistes locals exposaran les seves obres en aparadors solsonins

La tercera edició de la iniciativa Mira l’Art crearà un circuit artístic pel nucli de la ciutat

Exposició del Mira l’Art de l’any passat | AJUNTAMENT DE SOLSONA

Exposició del Mira l’Art de l’any passat | AJUNTAMENT DE SOLSONA / xavi moraleda. Solsona

Xavi Moraleda

Una vintena d’artistes locals s’han acollit a la iniciativa cultural Mira l’Art, per tal de mostrar les seves obres pels carrers del centre de Solsona a partir d’aquest divendres i fins a mitjan gener. Enguany se celebrarà la tercera edició d’aquest projecte organitzat per la regidoria de Cultura, amb la intenció de crear un circuit artístic en els aparadors del nucli de la ciutat i que «proporcionarà als artistes una plataforma per donar-se a conèixer i, alhora, es dinamitzarà els eixos comercials per les festes nadalenques», com assenyala el consistori.

Està previst que el circuit cultural comenci a la plaça del Camp, un punt a partir del que s’anirà discorrent cap a altres espais com pel carrer del Castell i de Sant Miquel, el carrer de les Terceries i la plaça de Sant Joan. Tal com ja s’havia fet en les dues edicions anteriors, a totes les parades del recorregut es podrà veure una o més obres disposades, juntament amb una fitxa descriptiva de la mateixa i les dades de contacte de l’artista que les ha creat. A més, també comptaran amb codis QR que, en escanejar-los, els interessats podran escoltar notes de veu fetes pels mateixos autors de les obres, en què explicaran curiositats de les seves creacions o bé ampliaran la informació que s’exposa. Aquesta és una proposta que s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració de Solsona FM.

Segons el regidor de Cultura, Albert Colell, el Mira l’Art és una iniciativa que aconsegueix complir diversos objectius importants. Per un costat, possibilita que es doni «una segona vida als aparadors buits, tot fent-los atractius», però també fa «més accessible a la ciutadania el món de l’art, perquè es deixi de veure com una cosa exclusiva dels museus». També destaca la importància del fet que tots els solsonins podran «descobrir els artistes que hi ha darrere de cada obra i reflexionar sobre les seves propostes».

Una selecció de 20 artistes

Aquest any s’han presentat a aquesta iniciativa un total de 28 artistes, una xifra que des de la regidoria de Cultura es considera com «un èxit». Tot i això, la infraestructura disponible amb què compta la ciutat, contemplant locals, focus i cavallets, entre d’altres, només permetia exposar les obres de vint. Per aquest motiu, i per primera vegada, es va convocar un jurat extern format per professionals del Museu de Solsona i l’artista berguedà Salvador Vinyes que es van encarregar de fer la selecció final. Com assenyala Albert Colell, «la col·laboració d’aquest jurat també representa una garantia de qualitat de la mostra artística».

Aquest divendres a les set del vespre es donarà tret de sortida al circuit artístic solsoní d’aquest any i els mateixos autors de les obres faran una ruta inaugural en què les aniran comentant.

L’exposició destacarà per la gran varietat de disciplines que engloba, des d’il·lustracions, gravats, pintures, escultures, instal·lacions, ceràmiques, diorames i fotografies. Com a artistes de nova incorporació enguany hi ha Jordi Viladrich, Marta Martorell, Júlia Puig, Jordi Fraxanet, Jordi Peries, Sònia Puertas i Jordi Montraveta. Els que repeteixen la seva participació en el circuit són Claustre Cuadrench, Esteve Sances, Anna Terricabras, Ton Casserras, Pere Cuadrench, Tate Jané, Aurembiaix Sabaté, Aleix Albareda, Jaume Cuadrench, Joma, Lurdes Santamaria i Jaume Roura.