Alcalde de la Coma i la Pedra: «A l’hivern sense neu estem perduts»

Gerard Bajona defensa que la retirada d’ajuts al Port del Comte «no és correcte ni coherent»

Una de les pistes obertes del Port del Comte | MARC PÉREZ

Una de les pistes obertes del Port del Comte | MARC PÉREZ / xavi moraleda. Solsonès

Xavi Moraleda

L’estació d’esquí del Port del Comte (la Coma i la Pedra) ha obert les seves pistes per aquest pont de la Puríssima, tot i l’actual escassetat de neu. Aquesta temporada estarà marcada per la retirada de les subvencions que la Generalitat destina a les estacions d’esquí privades, per tal que puguin crear neu artificial. L’alcalde de la Coma i la Pedra, Gerard Bajona, opina que «l’Administració tregui els ajuts i no els destini a altres activitats de la mateixa estació no és correcte ni coherent».

De les 39 pistes amb què compta el Port del Comte només se n’han pogut obrir vuit, totes elles verdes. A més, Bajona assegura que «tot i que no pateixen per la neu, sense la subvenció serà més complicat tirar endavant la temporada». A això se li suma el fet que és una estació de fons privat i que a causa de la seva posició geogràfica «queda aïllada d’altres estacions privades com la Masella i Baqueira, de manera que li costarà arribar al seu mateix nivell».

L’alcalde proposa que si cada any es destinaven una sèrie de diners per poder crear neu artificial, i per l’actual context de sequera no es poden aplicar, aquests mateixos diners «s’haurien d’haver destinat igualment al Port del Comte o a la comarca del Solsonès». Com assegura, l’estació havia planificat contractar a una sèrie de treballadors per la temporada, però amb la reducció de pistes obertes «s’acaben perdent llocs de feina de persones que donen molta vida al municipi».

A més, les actuals mesures contra la sequera prohibeixen que les estacions d’esquí puguin utilitzar aigua de la xarxa pública per crear neu artificial. Un fet que agreuja encara més la situació del Port del Comte. D’aquesta manera, per complir aquesta finalitat només podran emprar aigua que provingui de pous o reserves que tingui l’estació.

En aquests moments, Gerard Bajona deixa clar que l’estació de La Coma i la Pedra no pateix per la neu, ja que compta amb aigua que pot utilitzar per crear neu artificial. Tot i això, també expressa que si comptessin «amb les subvencions de la Generalitat, ara mateix no estaríem tan pendents de si nevarà o no durant els pròxims dies», per tal de revertir l’actual situació.

Gran impacte pel municipi

«Quan el Port del Comte està obert a La Coma i la Pedra es mou molta gent, en canvi, quan resta tancat hi ha molt poca afluència i, a més, els restaurants, pràcticament, no treballen», com exposa l’alcalde, Gerard Bajona. Per aquest motiu, destaca que pel municipi és molt important que nevi durant aquest hivern, ja que sense neu estan «perduts». L’activitat de les pistes d’esquí no només repercuteixen a la restauració del municipi, sinó que també al negoci de les cases de turisme rural.

També considera que un col·lectiu que cal defensar i protegir són els treballadors de les pistes d’esquí. Amb l’actual reducció de pistes, la feina també s’ha reduït, un fet que repercutirà en la posterior activitat de la localitat. Tot i això, Bajona assegura que si la temporada d’esquí comença ara i fins al mes d’abril, «el municipi de La Coma i la Pedra podrà comptar amb totes les persones que venen de fora a treballar i que també hi contribueixen, sigui llogant cases o fent vida al municipi, ja que es converteixen en uns habitants més del poble».