El Parc Geològic i Miner del Pirineu ja s’ha constituït

El Geoparc acull 13 municipis del Solsonès, l’Alt Urgell i la Noguera

Alcaldes i regidors del nou Geoparc del Pirineu | PARC GEOLÒGIC

Alcaldes i regidors del nou Geoparc del Pirineu | PARC GEOLÒGIC / xavi moraleda. Solsonès

Xavi Moraleda. Solsonès

El Parc Geològic i Miner dels Contraforts del Pirineu, que comprèn fins a tretze municipis del Solsonès, Alt Urgell i la Noguera, ja és una realitat des del dimecres dia 20 de desembre. Aquest projecte va néixer fa tres anys, amb l’objectiu de potenciar la geologia com a marca d’identitat del territori, i també de «difondre els valors de l’àmbit del parc entre residents i visitants i diversificar l’oferta per afavorir un turisme de qualitat i més sostenible».

Per la implicació de diferents agents del territori per donar a conèixer i protegir el patrimoni geològic i miner de la zona, el geòleg manresà Josep Maria Mata-Perelló va decidir impulsar aquest projecte. Aquest territori destaca per ser el punt de contacte entre els relleus del sud de la serralada pirinenca i l’anomenada Conca de l’Ebre, un fet que li atorga un «interès excepcional», com ha assegurat. Alguns dels principals exponents que recull el parc són les discordances progressives de Bastets-Busa, a Sant Llorenç de Morunys, Guixers i Navès, l’anticlinal d’Oliana, el Salí de Cambrils d’Odèn i els jaciments de Bauxites a Peramola.

A partir d’aquest moment, com va assegurar Mata-Perelló, el pas següent del parc serà «fer un inventari del patrimoni geològic miner, realitzar més sortides de camp i accions divulgatives per donar-lo a conèixer i dinamitzar-lo», per exemple, acollint activitats didàctiques i de recerca científica al territori. A banda, va destacar que el Geoparc contribuirà a la «correcta protecció dels béns naturals del territori, generarà molt turisme a les tres comarques participants i les entitats locals comptaran amb una major afluència de visitants que estan interessats en la ciència i geologia».

Com han apuntat membres del nou organisme, l’actual relleu geològic que el parc del Pirineu protegirà és fruit de l’evolució constant del planeta i ha condicionat, en gran manera, la instal·lació humana sobre el territori. Al llarg de la història han contribuït al fet que les persones es poguessin desenvolupar fins arribar als nostres dies, afavorint el seu equilibri amb l’entorn.

El Parc Geològic i Miner dels Contraforts del Pirineu engloba els municipis d’Odèn, la Coma i la Pedra, Guixers, Sant Llorenç de Morunys, Navès, Lladurs i Castellar de la Ribera del Solsonès, Fígols i Alinyà, Bassella, Oliana i Peramola de la comarca de l’Alt Urgell i les poblacions de Tiurana i Baronia de Rialb de la Noguera.