Territori destinarà 6 milions d’euros a millorar camins de muntanya

La comarca del Solsonès rebrà 832.000 euros, el Berguedà 622.500 i el Ripollès 496.000

Camí d’una comarca de muntanya reformat | DEPARTAMENT DE TERRITORI

Camí d’una comarca de muntanya reformat | DEPARTAMENT DE TERRITORI / xavi moraleda. Solsonès

xavi moraleda. Solsonès

El Departament de Territori ha anunciat la posada en marxa d’una convocatòria de subvencions per executar actuacions de millora i manteniment de camins municipals de la xarxa veïnal i rural. Els ajuts estan destinats especialment als consells comarcals de les comarques de muntanya i al Conselh Generau d’Aran. La dotació total és de 6 milions d’euros i serà repartida entre deu comarques catalanes. El Solsonès rebrà 832.000 euros, el Berguedà 622.500 i el Ripollès 496.000.

Aquesta és la convocatòria anticipada pel 2024, que es dedicarà per cobrir les despeses de totes les accions executades entre l’1 de gener i el 31 d’octubre d’enguany. Els ajuts s’emmarquen dins de les polítiques de muntanya que emprèn el Govern per tal de «garantir el bon estat de la xarxa d’accés als nuclis de les nou comarques de muntanya i de l’Aran», com ha apuntat. A més, consideren que és una eina per garantir l’equitat territorial i propiciar una millora de les condicions dels veïns d’aquests territoris, «contribuint a fixar la població i evitant el despoblament».

Com assegura Territori, les comarques de muntanya es caracteritzen per tenir molts quilòmetres de carretera municipals, els quals solen comportar uns alts costos de manteniment per qüestions climàtiques i dels desnivells que presenten. A aquests fets se li suma també que «els pressupostos municipals solen ser insuficients a causa de l’escàs volum de població». Per aquests motius, els consells comarcals que, segons el Govern, «disposen de més mitjans tècnics i materials», cooperen amb els consistoris en la gestió de la xarxa de camins municipals.

L’import màxim que es pot concedir a cada consell comarcal es determina segons la longitud de la xarxa de carreteres amb què compti. La comarca que ha rebut una major partida ha estat l’Alt Urgell amb un total de 970.000 euros. En segon lloc, es troba el Solsonès, que rebrà 832.000, seguit del Pallars Jussà amb 821.500. El Berguedà podrà comptar amb 622.500 i el Ripollès amb 496.000. Les altres comarques que es beneficiaran de la subvenció aquest any seran l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, la Garrotxa i el Pallars Sobirà i l’Aran.

L’any 2023, la partida pressupostària que el Departament de Territori va destinar a aquesta mateixa causa també va ser de 6 milions, com la d’enguany. La del 2022, però, va ser menor, de 2,5 milions d’euros.

Sis quilòmetresde via pavimentats al Solsonès el 2023

El Consell Comarcal del Solsonès va confirmar a finals de 2023 que ja havien finalitzat les obres de pavimentació de prop de sis quilòmetres al camí del pont de Querol a l’Hostal de Roquer, entre Lladurs i Castellar de la Ribera.

Aquesta intervenció es va dur a terme per millorar la infraestructura d’accés ja existent que connecta els dos municipis. El projecte va ser finançat, majoritàriament, pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.