Una nevada de postal amb perspectives positives per a les estacions d’esquí

Les nevades d’aquesta darrera setmana van deixar el paisatge de les poblacions del Prepirineu emblanquinat

Els minsos gruixos de neu a les cotes altes deixen sense massa opcions al Port del Comte d’obrir totes les seves instal·lacions

El Pedraorca es va llevar emblanquinat

El Pedraorca es va llevar emblanquinat / Mònica Brosel

Després d’un mal inici de temporada en el qual les precipitacions en forma de neu han escassejat, les estacions del Port del Comte, Masella i la Molina tenen la intenció d’aprofitar les darreres nevades. Amb gruixos que oscil·len entre els 20 i 35 centímetres a l’estació solsonina i 35 i 50 a les de la Cerdanya, les tres instal·lacions pretenen inaugurar l’any amb més afluència que la registrada fins ara.

En el cas del Port del Comte, la nevada de dimecres i dijous a la matinada va dipositar al voltant de 12 centímetres de neu nova. Un gruix, però, que queda molt lluny de les previsions i que, segons els director de l’estació, Albert Estella, «només ha servit per acabar d’obrir les pistes on ja hi havia una capa de neu produïda acumulada. Estella, espera que les temperatures baixin durant les nits, i que tal com ha succeït les darreres jornades, es pugui fabricar una bona quantitat de neu «per acabar d’obrir més pistes completes, sobretot perquè així es podrà consolidar tota la zona del Sucre». 

Per aquest motiu, des de l’estació es contempla, com a mínim, obrir vuit dels disset remuntadors del complex de cara al cap de setmana. Pel que fa a les pistes, els pronòstics més conservadors estimen que n’hi haurà obertes un terç, tot i que el fet d’obrir una nova zona «ens anirà molt bé per distribuir els esquiadors i motivarà més gent a venir a esquiar». De fet, ahir es va obrir per primera vegada aquesta temporada la zona del Sucre, encara que la majoria de pistes operatives serveixen d’enllaç amb la zona del Querol. Quant a la Bòfia, la darrera zona de pistes amb canons, el director de l’estació del nord del Solsonès estima que, «si no fa una forta nevada aviat, no la podrem obrir». En aquests moments, diu Estella, «prioritzem l’obertura de pistes com l’Obaga o el Llop, perquè enllacen directament amb el telecadira del Sucre».

En el cas de les altres dues estacions d’esquí alpí de l’àmbit de cobertura de Regió7, la Molina i Masella, també aprofiten les darreres precipitacions per a rellançar la temporada. En el cas de Masella, el darrer temporal ha dipositat a les pistes entre cinc i deu centímetres de neu nova. Un escenari que ha motivat que s’obrís el sector Pia, el darrer després de la Coma Oriola i el Pla de Masella. Per al cap de setmana, es compta a tenir una trentena de pistes operatives, el que suposaria obrir la meitat de les pistes totals de la instal·lació. La neu també va arribar amb força a la Molina, i des d’ahir ja està obert el telecadira de Trampolí. L’estació alpina, gestionada pels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, comptava ahir amb una vintena de pistes obertes i uns 18 quilòmetres esquiables. Unes xifres que haurien d’eixamplar-se de cara al cap de setmana després dels moviments i gestió de la neu precipitada i fabricada.

A més dels gruixos registrats a les estacions d’esquí, les precipitacions d’aquesta darrera setmana van deixar veritables instantànies de postal a les diverses poblacions del Prepirineu català. Un dit o dos dits de neu van enfarinar Gósol i Saldes, que es van despertar amb l’imponent Pedraforca emblanquinat. La neu que es va adherir a la superfície de les carreteres es va anar fonent a mesura que avançava el dia i gairebé no va caldre la passada de les llevaneu.

Pocs gruixos i afectacions mínimes a les poblacions del Prepirineu català

Les previsions quant a gruixos de neu no es van complir, i la nevada de les darreres hores només va servir per a enfarinar, de manera temporal, el paisatge i les teulades de les cases dels pobles del Prepirineu. Per norma general, no es va haver de lamentar incidències a causa de la nevada. Més enllà del tancament durant el voltant de cinc hores de la carretera que enllaça les poblacions berguedanes de Sant Jaume Frontanyà i la Pobla de Lillet. L’extrem fred va provocar que la neu es congelés amb molta rapidesa i el tractor amb pala llevaneus del qual disposa Sant Jaume de Frontanyà no va ser suficient per a trencar la primera capa de gel.

Per aquest motiu, la carretera va romandre tallada des de les vuit del matí fins al migdia, moment en què el camió llevaneus de Vallcebre i Gósol va tornar a deixar operativa la calçada. Més enllà d’aquesta incidència, la nevada va deixar al voltant de cinc centímetres a la resta de poblacions del nord del Berguedà. Un gruix poc destacable, però suficient per a embellir el paisatge i deixar instantànies de postal a poblacions com Saldes, Gósol o Castellar de n’Hug.