La Policia de Solsona estrena comissaria amb vocació de prestar un servei "més pròxim"

El nou local, situat al carrer Llobera, resol la manca d’espai i de llum natural de l’anterior 

Laura Serrat

Laura Serrat

Com nens amb sabates noves, els agents de la Policia Local de Solsona han estrenat aquest divendres la nova comissaria local. Després de vint-i-cinc anys al carrer de la Regata, el cos policial s'ha traslladat al nou local del carrer Llobera, número 31, que resol el problema de la falta d'espai i de llum natural de les dependències anteriors i els situa en un punt estratègic de la ciutat, amb accés a peu al barri antic i sortida per als vehicles al Vall Calent, una de les vies principals fora de muralla.

L'acte d'inauguració, que s'ha celebrat aquest matí amb presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, l'alcaldessa, Judit Gisbert, així com la resta de representants del consistori i els cossos de seguretat de Solsona, ha començat amb una breu visita per unes instal·lacions que destaquen sobretot per la seva lluminositat. El local disposa d'una planta baixa de 143 metres quadrats amb un espai d'atenció al públic, dos despatxos administratius, una sala de reunions i vestidors. A banda, unes escales interiors comuniquen amb una planta semisoterrània d'uns 135 metres quadrats amb sortida a Vall Calent destinada a arxiu, garatge i magatzem.

Després de la visita, el cap de la Policia Local, Josep García, ha destacat que amb el tancament de les anteriors dependències deixen enrere "innumerables records, de bons i de no tan bons, amb companys que ja no hi són i d'altres que continuem amb el compromís de servir la ciutadania". De fet, el caporal ha posat en relleu que amb la inauguració de la nova comissaria "comença una nova etapa amb el repte de fer-nos més pròxims i millorar la qualitat del servei".

Més de 30 anys d'història

En la seva intervenció, Gisbert ha recordat el moment que va néixer la Policia Local de Solsona, fa 36 anys, amb una plantilla modesta de sis efectius i una taula i una cadira a l'Ajuntament, sense despatx ni línia telefònica. Després es van traslladar a les dependències dels Escolapis, fins que l'any 1998 es va inaugurar l'oficina al carrer Regata que, amb el temps, havia quedat obsoleta. "Avui es fa realitat un dels projectes més necessaris per a aquest servei, amb un nou espai diàfan, funcional i dimensionat a les necessitats actuals d'una plantilla de catorze agents que pot créixer en el futur", ha ressaltat l'alcaldessa.

En la mateixa línia, Talarn ha subratllat que la nova comissaria "és una aposta per apropar els serveis de seguretat a la ciutadania amb unes instal·lacions més funcionals i accessibles". També ha fet referència al fet que la comissaria s'hagi ubicat a la planta baixa de Cal Font, un edifici catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local, ocupat durant molts anys per les oficines de la Caixa, i una planta semisoterrada amb un pas sota muralla. "Té molt valor el fet de donar una segona vida a un patrimoni que ara es trobava en desús", ha ressaltat.

Un projecte endarrerit

L'adequació de l'edifici va endarrerir-se després que el concurs quedés desert en dues ocasions a causa de l’increment de preus. Les obres han estat projectades per l’arquitecta Montse Farràs i les ha executat Gestió d’Obres i Serveis Sostenibles (GEOSS) per 259.903 euros. L’Ajuntament les ha finançat amb una subvenció de la Diputació de Lleida, que n’ha cobert el 63% del cost, i recursos propis.

Aquest import se suma als 166.000 euros que va costar a les arques municipals l’adquisició de l’immoble el 2019, negociada ja durant el mandat previ (2015-2019) per l’exregidor Ramon Xandri amb la finalitat de dignificar l’espai de treball de la Policia Local.