L'Ajuntament de Solsona licita el servei d'àpats a domicili per a persones amb limitacions d'autonomia

Durant l'any passat s'hi van acollir 64 persones grans i actualment distribueix menjar a una trentena d'usuaris mensuals

Oficina de Serveis Socials del Solsonès

Oficina de Serveis Socials del Solsonès / Arxiu

L'Ajuntament de Solsona ha anunciat la licitació del contracte del servei d’àpats a domicili, adreçat a ciutadans que presentin limitacions d’autonomia personal, amb un pressupost màxim de 75.000 euros per un any. La iniciativa és gestionada pels Serveis Socials i durant l'any passat s'hi van beneficiar 64 persones del municipi, que, en total, van suposar uns 9.772 àpats entregats. Com ha apuntat la regidora de Drets Socials, Maria Moumen, el servei satisfà la voluntat dels usuaris de «continuar vivint a casa amb qualitat de vida».

Avui dia són al voltant d'una trentena les persones que reben els àpats a domicili, tot i que el volum d'usuaris és fluctuant, ja que n’hi ha que no requereixen el servei permanentment, sinó que per un període de temps determinat. El perfil dels beneficiaris són diferents, però solen ser persones majors de 65 anys que viuen soles o en parella i que tenen certes complicacions a l'hora de poder abastir-se sols. Per aquest motiu, n’hi ha que reuneixen els requisits per entrar en el programa subvencionat pel xec servei del Consell Comarcal, mentre que d’altres, especialment convivents d’aquests usuaris, també se’n beneficien però amb un preu més ajustat al cost real.

La iniciativa va néixer l'any 2007 amb la finalitat d'oferir més serveis a les persones grans amb dificultats per sortir a comprar i per preparar-se el menjar, d'aquesta manera se'ls pot garantir almenys un àpat diari calent. Per tal d'accedir-hi cal que els possibles beneficiaris comptin amb una «valoració prèvia dels Serveis Socials», com ha apuntat el consistori. Aquesta té en compte les circumstàncies tant socials, com econòmiques dels sol·licitants.

El contracte del servei d’àpats serà per un any i es podrà prorrogar per tres anys més. Les empreses licitadores poden presentar les seves ofertes al perfil del contractant de l’Ajuntament de Solsona fins al 22 de març.

Continuar a casa

La regidora de Drets Socials ha fet valdre el vessant social de la iniciativa: «no només garanteix un àpat calent, equilibrat i saludable al dia per a les persones grans amb dificultats d’autonomia, sinó que és un recurs que afavoreix la seva voluntat de continuar vivint a casa amb qualitat de vida». A més, com ha assenyalat, en molts casos també aconsegueix reduir la «sobrecàrrega» que suposa fer-se cura dels familiars més grans.