Solsona Experience oferirà noves visites guiades de forma regular a Torà i Pinós

Coincidint amb els 500 anys de l'Hostal de Pinós s'organitzaran unes visites teatralitzades en què s'explicarà la seva història

Torre de Vallferosa de Torà, on ja han començat a fer les noves visites guiades

Torre de Vallferosa de Torà, on ja han començat a fer les noves visites guiades / Arxiu Particular

Xavi Moraleda

Xavi Moraleda

La cooperativa Solsona Experience inclourà Torà i Pinós dins la seva oferta de visites guiades a la comarca del Solsonès, descentralitzant així, encara més, els indrets visitables del territori. Entre altres espais, es donaran a conèixer la torre de Vallferosa de Torà, el Santuari de Pinós i l'hostal del mateix municipi, que enguany celebra el seu 500 aniversari. Segons ha assenyalat Pau Vilaseca, un dels integrants de l'entitat, les noves visites seran oferides per persones d'aquestes localitats formades prèviament, ja que cada indret «els toca de més a prop i el poden donar conèixer amb més sentiment».

Les noves visites regulars a la torre de vigilància de Vallferosa es van estrenar el passat diumenge i, segons ha apuntat Vilaseca, durant les setmanes vinents es començaran a activar les altres que estan preparant. Una d'aquestes recorrerà el nucli antic de Torà i l'altra serà una visita combinada a Pinós, en què es donarà a conèixer el seu Santuari, el Centre Geogràfic de Catalunya, l'històric hostal del municipi i la torre d'Ardèvol, que han optat per incloure-la dins la ruta per la seva proximitat. En els dos casos, van ser els respectius consistoris que van contactar l'entitat perquè dinamitzessin turísticament el seu patrimoni.

El traspàs de Torà al Solsonès ha possibilitat que els indrets amb potencial turístic de la comarca creixin, fet que permet que, cada vegada més, l'oferta de l'entitat sigui més variada i estigui més descentralitzada de la capital. «Volem que es doni a conèixer Solsona, però també tota la comarca», segons Vilaseca. Dos anys enrere, van començar a fer visites a Olius i al Miracle, «dues propostes ja consolidades» i amb la incorporació d'aquests dos nous municipis s'obre encara més el ventall de possibilitats. Aquesta ampliació ha comportat la incorporació de nous integrants en l'equip, format, actualment, per 14 persones. A més, s'ha optat perquè siguin residents als municipis, que poden conèixer el seu patrimoni d'una forma més profunda.

Visita pels 500 anys de l'Hostal de Pinós

Una altra de les seves novetats és que en aquest mes de setembre, coincidint amb el 500 aniversari de l'Hostal de Pinós. En aquest cas, es farà una visita teatralitzada a través de la qual s'explicarà la història d'aquest establiment, però incloent-hi també altres indrets, com el Santuari i el Centre Geogràfic. Està previst que es facin vàries visites teatralitzades en les dates pròximes a l'efemèride, però no es faran de forma regular. Tot i això, l'espai es podrà visitar setmanalment a través dels seus guiatges ordinaris.

Visita nocturna dels 10 anys

Cada estiu Solsona Experience organitza visites nocturnes amb una determinada temàtica. Enguany es farà una sobre el Carnaval de Solsona, fent un recorregut històric des de la primera referència que es conserva, que es remunta al 1592, ja que «la festa actual és ben coneguda, però la història creiem que no ho és tant», segons Vilaseca. A més, aquest estiu farà una dècada que l'entitat s'ocupa d'organitzar aquestes visites nocturnes i per celebrar-ho organitzarà «la visita dels 10 anys», en què es farà un recorregut per la ciutat repassant les temàtiques de tots els anys anteriors.