La Cobla i l'Escola de Música de Solsona promocionen els instruments de cobla als més petits

La trobada es farà per l'alumnat i famílies, coincidint que al curs vinent el centre també impartirà classes de tible, tenora i fiscorn

Molts membres de la Juvenil Ciutat de Solsona són alumnes o exalumnes de la Joan Roure

Molts membres de la Juvenil Ciutat de Solsona són alumnes o exalumnes de la Joan Roure / Ajuntament de Solsona

Per promoure que els infants solsonins se sentin més atrets a tocar instruments tradicionals dels conjunts de cobla, com el flabiol, el tamborí o el contrabaix, l’Escola Municipal de Música Joan Roure juntament amb la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona oferiran un nou taller-mostra per a l’alumnat i famílies. Segons la directora del centre, Marta Andreu, durant els darrers anys el nombre d’infants que s’interessaven per aquests instruments s’ha vist reduït, motiu pel qual volen fer reeixir la formació musical en aquest àmbit, oferint, també, unes noves classes de tible, tenora i fiscorn el curs vinent.

El centre de música solsoní també gestiona una Escola de Cobla destinada específicament a la formació dels instruments propis d’aquests conjunts, però en els últims anys, ha anat perdent alumnat. Com va apuntar Andreu, avui dia, instruments com el contrabaix, el tamborí i el flabiol són els que compten amb menys estudiants, mentre que amb els de metall, com la trompeta i el trombó, es van mantenint.

El curs vinent, el centre començarà a fer classes de nous instruments de cobla, com el tible, la tenora i el fiscorn, els quals s’afegiran a les de flabiol i tamborí, trompeta, trombó i contrabaix, que ja s’impartien fins ara. A més, tots ells s’incorporaran a les típiques rodes d’instruments, a partir de les quals els infants hi tenen un primer contacte abans de triar en quin es volen especialitzar. A més, en el decurs de l’activitat, programada per aquesta tarda, alguns alumnes tocaran «La sardana de Solsona», de Joan Roure i Jané.

Un dels factors més determinants que ha possibilitat aquesta ampliació de l’oferta ha estat l’adquisició de les «versions mans petites» d’aquests instruments. Segons Marta Andreu, «les versions regulars solen pesar massa i suposaven una sèrie de dificultats tècniques per a infants d’entre 5 i 6 anys».

Relleu generacional

Aquesta iniciativa va néixer a partir d’una demanda de la mateixa Cobla de Solsona i esperen que aquesta reactivació garanteixi que l’agrupació comptin amb un relleu generacional d’aquí a uns anys. De fet, molts dels seus integrants actuals són o han estat alumnes del centre, de manera que «és natural que les dues entitats es retroalimentin».

A més, Marta Andreu va apuntar que els instruments d’aquesta mena d’agrupacions són ben reconeguts pels infants, ja que La Cobla Juvenil Ciutat de Solsona està molt involucrada en les festivitats que tenen lloc al municipi al llarg de l’any, un fet que contribueix que els infants se’ls sentin més propers i els puguin trobar més interessants. El conjunt sol tocar per la Festa Major, per Corpus, durant els cicles de sardanes i, fins i tot, en el Carnaval, ja que s’encarreguen d’acompanyar musicalment les tradicionals contradanses.

Promocionar la cobla

Segons van assenyalar des del centre, aquesta no és la primera vegada que des de l’Escola Municipal de Música s’intenta potenciar els instruments de cobla a la ciutat. Anteriorment, per exemple, s’havia optat per fer un concert de professors per presentar-los a alumnes de 5è i 6è de les diferents escoles de primària.