El Departament d’Igualtat i Feminismes condemna el feminicidi de la dona d’Òdena, el dotzè del 2024

El Govern fa una crida a “sumar esforços des de tots els àmbits de la societat” per erradicar les violències masclistes

Un cartell condemna l'assassinat

Un cartell condemna l'assassinat / Nia Escolà (ACN)

ACN

Set dones i cinc criatures han estat assassinades per raó de gènere aquest any a Catalunya. Dotze feminicidis en només cinc mesos. El Departament d’Igualtat i Feminismes confirma aquest dilluns en un comunicat l’últim feminicidi, el de la dona veïna d’Òdena que van trobar a Esparreguera; condemna aquest nou assassinat per violència masclista i expressa “el més sentit condol i escalf” al seu entorn. El Departament assenyala que erradicar les violències masclistes en totes les seves formes és una “qüestió de país” i fa una crida a “sumar esforços des de tots els àmbits de la societat” per aconseguir-ho. “No serem una societat lliure fins que les dones no tinguin plenament garantit el dret a viure lliures de violències masclistes”, rebla.

El detingut per aquest feminicidi d’una dona de 29 anys es troba en presó provisional comunicada i sense fiança des de divendres passat. El jutjat d'instrucció de Martorell que havia dirigit fins aleshores la investigació es va inhibir a favor del jutjat de violència sobre la dona d'Igualada, partit judicial al qual correspon seguir amb la instrucció pel domicili de la víctima.

Des que es van començar a recollir dades oficials el 2012, hi ha hagut 142 feminicidis a Catalunya. D’aquests, set eren fills i filles menors d’edat. El nombre de fills i filles que han quedat orfes per la violència masclista és de vuit aquest any i de gairebé un centenar en la darrera dècada.

El Govern recorda que davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i que ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones. “Una trucada pot salvar una vida”, recalca.

Igualtat i Feminismes indica que les dones que estiguin patint algun tipus de violència masclista també poden adreçar-se a qualsevol dels serveis de la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes que s’ubiquen arreu de Catalunya. D’altra banda, en cas d'emergència davant d'una agressió, cal trucar al telèfon 112. 

El departament també apel·la a la responsabilitat col·lectiva i demana el màxim respecte a la intimitat de la víctima i del seu entorn per facilitar el procés de dol i no afegir més dolor evitant cap mena de revictimització.

Sánchez trasllada la seva mostra de condol a la família

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha mostrat el seu condol per a la família de la víctima assegurant que el Govern no donarà "ni un pas enrere" en aquest àmbit.

En un missatge en la xarxa social X, Sánchez ha assegurat que l'Executiu continuarà destinant "recursos" i no donarà "ni un pas enrere fins a acabar amb aquesta violència estructural que humilia, colpeja i mata", ha apuntat.