Expansió de la IA

ChatGPT té nou competidor: Google llança la intel·ligència artificial Bard

Aquest model conversacional està disponible en 40 nous idiomes, entre els quals s’inclouen el català i el castellà

Pichai: América Latina debe invertir en una transformación digital sostenible

Pichai: América Latina debe invertir en una transformación digital sostenible / TONI ALBIR

Carles Planas Bou

Després de mesos d’espera, Bard, el xatbot d’intel·ligència artificial (IA) de Google, ja està disponible a Espanya. Des d’aquest dimecres, aquesta eina podrà utilitzar-se als 27 països de la Unió Europea (UE) i al Brasil, zones que van quedar excloses en el seu llançament inicial al febrer, quan el gegant tecnològic la va anunciar com a resposta a la meteòrica popularitat de ChatGPT, del seu rival Microsoft.

A partir d’avui, aquest model conversacional també estarà disponible en 40 nous idiomes, entre els quals s’inclouen el català, el castellà l’eusquera i el gallec. Bard és d’ús gratuït i es presenta com un complement per a les recerques al navegador de Google, no com un substitut.

Fins ara, Bard no estava disponible a la UE, ja que la companyia va preferir esperar i ajustar la seva eina a la normativa de privacitat europea, unes exigències que haurien sigut resoltes.

Batalla empresarial

El 6 de febrer passat, Google va presentar Bard com un «servei experimental i conversacional d’IA», segons paraules de Sundar Pichai, director executiu d’Alphabet, la seva empresa propietària. El llançament va ser una cosa precipitada, ja que la companyia va voler respondre així a l’inesperat èxit de ChatGPT, un xatbot desenvolupat per OpenAI i posteriorment adquirit per Microsoft, que l’ha integrat a la majoria dels seus serveis ofimàtics.

La multinacional fundada per Bill Gates va donar el primer cop, però la veritat és que la tecnologia en què es basa ChatGPT va ser desenvolupada el 2017 per investigadors de Google. Més enllà d’aquesta realitat, les grans companyies tecnològiques de Silicon Valley –Microsoft, Google i també Meta– s’han llançat a la carrera per desenvolupar l’anomenada intel·ligència artificial generativa, un mercat que promet beneficis multimilionaris.