Estudis catalans conviden a reflexionar sobre l'impacte de l'espècie humana en el planeta a través dels videojocs

'After Us' i 'Endling: Extinction is Forever' tracten temes com la degradació del medi natural o l'extinció dels animals

Un comandament per jugar, en una oficina de creació de videojocs a Barcelona.

Un comandament per jugar, en una oficina de creació de videojocs a Barcelona. / arxiu

Eli Don / Blanca Blay (ACN)

La preocupació per la petjada que deixarà la humanitat en el planeta ha donat ales a diversos estudis catalans que aposten per crear videojocs que vagin més enllà de l'entreteniment. És el cas de títols com 'After Us' o 'Endling: Extinction is Forever', que busquen fer reflexionar els jugadors a través de narratives emocionals, estèticament cuidades però també molt crítiques. La desaparició dels entorns naturals, els estralls del consumisme o l'extinció de les espècies són alguns dels temes que tracten. Tal com explica un dels fundadors de Piccolo Studio, Alexis Corominas, en una entrevista a l'ACN, el videojoc és una eina que els fa possible "arribar més lluny", ja que permet interactuar amb una història "en primera persona".

Piccolo Studio va néixer el 2016 i compta actualment amb una trentena de persones treballant. Després de publicar 'Arise, A Simple Story' el 2019, fa només uns mesos van estrenar la seva nova proposta: 'After Us', que gira al voltant del dubte de què deixarà de llegat la humanitat en el planeta. L'inici del joc presenta un món sense vida, on els humans han arrasat amb tot, amb una protagonista que hi haurà de més d'un centenar d'ànimes d'animals per recuperar la vida. Una recompensa que esdevé més "emocional" que no pas mecànica, ja que es tracta d'un joc d'exploració amb petits puzles que convida a jugar a "ritme lent" per poder interactuar amb els diferents entorns.

"És cert que és un joc bastant realista amb una visió una mica apocalíptica, però a la vegada camina cap a l'esperança amb aquesta idea que podríem fer quelcom per revertir la situació", detalla Corominas. La proposta de Piccolo Studio dura al voltant d'unes deu hores, i es pot trobar a la majoria de les plataformes. Un altre dels trets diferencials que presenta és l'estètic, un dels "punts forts", segons el co-fundador. "Busquem la bellesa a nivell compositiu i cromàtic, un fet que aporta una sensació de melancolia que impregna el món", sosté.

Una altra proposta que també gira al voltant de la mateixa idea és la de Herobeat Studios – nascut el 2018- amb la seva òpera prima 'Endling: Extinction is Forever', que explica la història d'una mare guineu que ha de cuidar dels seus fills. "No fa res que un animal normal no faria ni té poders màgics, només busca sobreviure", assenyala el CEO de l'empresa, Javier Ramello, "és a mesura que avança que veu com l'impacte dels humans afecta l'entorn i ha d'anar un pas enllà per trobar un lloc segur pels seus cadells".

L'objectiu del títol implica posar sobre la taula els efectes de tot allò que fa l'ésser humà i com afecta les espècies que habiten la terra. El joc dura aproximadament unes quatre hores i es pot trobar a les plataformes habituals. Pel que fa a les mecàniques, Ramello deixa clar que són aptes per tota mena de públic, ja que un dels aspectes on es posa el focus és l'entorn, amb un apartat visual, que com 'After Us', ha cuidat el més petit detall.

"És un futur en el qual els humans hem acabat amb els recursos de l'entorn i en patim les conseqüències", afirma, "ens agrada dir que els humans no són els dolents, sinó una víctima més d'on ens han portat les nostres pròpies accions". Tot i això, avisa que no es tracta de ciència-ficció, sinó que mostra "on anirem a parar si no es posen límits i es reacciona a temps". En aquesta mateixa línia, Corominas admet que a la seva empresa hi ha qui ho veu més i menys "fosc". "Tot i que és dur sempre hem dit que tenim tots els estris com a raça per canviar-ho, però no ho fem perquè som vulnerables a tot una sèrie de coses que ens fan ser esclaus", apunta, "el consumisme és la droga ideal per l'home".

El videojoc: una eina essencial

Els dos estudis catalans coincideixen que el videojoc és una bona via per transmetre missatges rellevants com aquests i, a la vegada, una bona eina per conscienciar la societat. Ramello recorda que, en el cas de Herobeat Studios, no són pròpiament "activistes" però un dels motius pels quals es van endinsar en aquest camp va ser, precisament, per una preocupació per temes amb impacte social. "Ja que teníem la llibertat creativa, almenys volíem contribuir en tractar temes que no se solen explicar als videjocs", reconeix.

"Busquem que el jugador ho gaudeixi, perquè ha de ser divertit, però també que un cop acabi de jugar no deixi el comandament de seguida. Que reflexioni sobre l'experiència que acaba de viure", insisteix. Precisament aquesta voluntat, va permetre als creadors guanyar un premi BAFTA en la categoria 'Més enllà de l'entreteniment', que reconeix aquelles obres que destaquen per la seva consciència social.

També Piccolo Studio defensa que les narratives són molt importants i que el videojoc és "l'art" més complet de tots. "A part d'englobar tot allò que t'aporta la música, la literatura o el cinema... afegeix una interacció en primera persona", recorda Corominas, "ets tu qui fa les coses, i això és una eina molt poderosa". També explica que en el cas de les seves propostes hi ha moments que han resultat molt emocionants pels jugadors i que els han fet plorar, una situació que trenca les barreres d'allò més unipersonal.

Projectes futurs

De cara al futur, els estudis tenen clar que continuaran treballant per oferir noves propostes al seu públic després de les bones crítiques rebudes. Piccolo Studio, però, recorda que aquest tipus de jocs són molt específics i, per això, tenen ganes d'explorar "altres gèneres i formats". De moment ja estan treballant en un tercer projecte que, assegura, serà "molt diferent", tot i que mantindrà uns personatges interessants.

Herobeat Studios també avança a tot gas cap a una nova proposta amb una desena de treballadors implicats. "No pots competir amb projectes que tenen milions i milions de pressupost en desenvolupament i màrqueting, però confiem que amb el primer títol hem obtingut una base de jugadors interessats en allò que farem en un futur, explica. Ramello lamenta no poder donar més detalls, però avança que serà un títol que seguirà la línia de propostes amb un impacte social.