Creen una aplicació per poder jugar al Quinto a través del mòbil

El joc permet fer tant de participant com de lloro, conté les frases atribuïdes a cada número i cartrons digitals

Cartró del Quinto digital de Pura Ceba

Cartró del Quinto digital de Pura Ceba / Albert Segura

Albert Segura (ACN)

No disposar de cartrons, guixes o números ja no és motiu per a no poder jugar al Quinto. El col·lectiu Pura Ceba ha dissenyat una aplicació totalment gratuïta que permet tant jugar com fer de lloro o cotorra, és a dir, la persona que s'encarrega de treure els números i cantar-los. Amb una interfície neta i senzilla de fer servir, imita a la perfecció tant les peces de fusta dels números com l'estètica clàssica dels cartrons. Els números surten de l'1 al 90 sense repetir-se, i venen acompanyats de la frase que se li atribueix a cada un en els Quintos clàssics de Sabadell. Al cartró, estan disposats en línies, com si del format tradicional es tractés. L'aplicació està disponible tant per a telèfons amb sistema operatiu Android com iOS.

La idea va néixer el Nadal de l'any passat, quan Martí Saiz, membre del col·lectiu sabadellenc Pura Ceba, especialitzat en crear productes i articles que exalten l'essència local amb un to desenfadat, es va trobar amb la necessitat de tenir un joc de Quinto de manera urgent. "Quan ens dirigíem a casa de la meva companya ens vam adonar que ens havíem deixat el bombo amb els números a casa, i el meu fill va crear una aplicació que triava de manera aleatòria números de l'1 al 90 per a poder fer les partides del Quinto que volíem jugar", explica Saiz en declaracions a l'ACN.

Aquella petita victòria va permetre tapar un forat i va quedar com una anècdota fins l'estiu passat, quan Saiz li va proposar al seu fill Fèlix de fer un pas més. "Vaig plantejar-li si podria convertir-ho en una aplicació completa, i s'hi va posar", detalla.

Així, amb el suport de Pura Ceba, van donar-li forma per arrodonir aquella idea primerenca amb l'estètica del col·lectiu i del Quinto tradicional.

Una aplicació plenament funcional

Només entrar-hi, l'aplicació pregunta si es vol tenir rol de jugador o de lloro o cotorra, segons si es tracta d'un home o una dona qui canti els números. En el perfil de lloro, en tirar el número també s'ofereix la cantarella, com ara "Nadal" per al 25, "el ventilador espatllat" per al 90, "el més petit de tots" per a l'1, o "al parc Catalunya" per al 22. Quan algú canta Quinto o plena, també permet comprovar si tots els números del suposat guanyador han estat cantats.

Per l'altra part, la dels jugadors, l'aplicació reprodueix amb exactitud el format del cartró amb quatre formats diferents: normal, híbrida, culera i rara. Un cop dins, cada cop que se seleccioni un número, aquest quedarà cobert amb una guixa, com es fa en el tradicional Quinto. A més, també ofereix les respostes a la cantarella del lloro.

Format extrapolable

Si bé és cert que el joc està pensat en clau sabadellenca pel que fa a les frases de lloros i jugadors, el format és perfectament adaptable a altres territoris. "Es juga a altres ciutats del Vallès, però també a Girona, on es diu Quina, o a Catalunya Nord, on es diu Loteria Vella", explica Saiz.

Dintre del Vallès mateix hi ha diferents formes de jugar. Mentre a Sabadell es canta Quinto quan es fa línia i plena quan es completa la porció del cartró, a Terrassa es va directament a la plena.

No obstant, el format de l'aplicació permet adaptar-se a qualsevol d'aquests sistemes de joc, també al d'un bingo tradicional.

Idil·li amb el Quinto i amb Sabadell

No és el primer producte que Pura Ceba ha creat vinculat amb el Quinto. Al desembre de 2019 el col·lectiu va publicar un llibre, 'Tira-me-la', una guia pràctica per a poder seguir una partida amb totes les expressions que acompanyen els números amb la nomenclatura feta servir en els principals espais on es juga, com l'hotel Urpí o el centre cultural El Ciervo.

En la mateixa publicació es reunia la història del Quinto a la ciutat, amb relats com el de Carles Fité, qui va ser lloro durant molts anys a l'Urpí, o el de Dolors Suárez, organitzadora del d'un altre dels espais emblemàtics de la ciutat, l'Indus. Precisament, aquest espai va organitzar Quintos fins l'any 2006, quan una intervenció policial va posar punt i final a la celebració de l'esdeveniment al cor de la Rambla de Sabadell.

Entre d'altres productes, Pura Ceba també ha creat samarretes dedicades a la ciutat de Sabadell, com el desaparegut bar Sant Pep o la Bassa, mallots per a ciclistes, mascaretes durant la pandèmia o carbó de Reis, marcat com a "carbó de Terrassa", en homenatge a l'eterna i sana rivalitat amb la veïna ciutat vallesana.