La veu és una eina imprescindible per a la comunicació humana. Segons algunes dades, entre un 5% i un 10% de la població dels països desenvolupats pateix algun trastorn de la veu. Els estudis epidemiològics i clínics mostren que la fatiga vocal és un dels símptomes més freqüents, especialment entre els professionals de la veu. Cantants, actors, docents, teleoperadors, administratius, entre d’altres, són professions que formen part del col·lectiu més vulnerable a patir-ne. A banda d’aquests professionals, molta gent percep molèsties o cansament a la veu després de parlar o cantar molta estona. L’abús i/o el mal ús de la veu són els principals factors que poden desencadenar l’aparició de la fatiga vocal.

Però, com puc saber si tinc fatiga vocal? Hi ha uns indicadors que ens ajuden a reconèixer-la:

  • Es perd el volum de la veu en parlar en determinades situacions o moments del dia. Aquesta pèrdua d’intensitat dificulta la projecció de la veu.
  • El rang vocal en sons aguts i greus es redueix. Es tendeix a utilitzar una parla monòtona.
  • Apareixen molèsties o incomoditat quan s’utilitza la veu per un augment de l’esforç vocal. Es pot traduir en dolor a la part anterior o lateral del coll.
  • Necessitat constant d’aclarir la veu.
  • Veu ronca, amb aire que pot produir inestabilitat i moments àfons.

El més habitual en la fatiga vocal és percebre aquests símptomes al llarg del dia o la setmana i que millorin durant els períodes de descans, com el cap de setmana o les vacances. Per evitar l’aparició de la fatiga vocal és important seguir una sèrie de consells i així preservar la salut de l’òrgan fonador:

  • Les hores de descans són necessàries i s’han de seguir unes rutines diàries.
  • Si s’utilitza la veu durant moltes hores seguides, es recomana mantenir un espais de repòs vocal durant la jornada. Limitar el temps de fonació és bàsic per prevenir la fatiga vocal.
  • S’han d’evitar accions com aclarir la veu, el riure exagerat, la tos, etc. Poden generar molèsties i irritació de la zona laríngia i faríngia.
  • Mantenir un ritme de parla i un volum adequat ens ajudaran a controlar les emissions i prevenir possibles disfonies funcionals. És important no parlar gaire quan el soroll ambiental és molt elevat, ja que pot provocar un sobreesforç vocal.
  • Parlar amb una veu el més natural possible i evitar l’ús de la veu xiuxiuejada que genera un major esforç vocal.
  • La tensió muscular i l’estrès generen rigidesa generalitzada. Convé detectar aquests estats nerviosos i actuar adequadament amb l’ajuda de professionals, ja que la veu està directament relacionada amb les emocions.
  • És aconsellable dedicar uns minuts d’escalfament de la veu abans d’iniciar el seu ús professional. La veu, com qualsevol activitat muscular, requereix una preparació abans d’un ús prolongat i un treball intens.

Si la fatiga vocal ja ha aparegut cal sol·licitar una visita amb l’especialista de veu (logopeda i otorrinolaringòleg) per determinar-ne la causa i oferir un tractament adequat.

Núria Carmona, logopeda de la Clínica Universitària