Jura: L’illa escocesa habitada per 200 persones i 6.000 cérvols

L’illa escocesa famosa per les seves altes muntanyes, el seu whisky, el seu remolí marí i els seus cérvols salvatges, va ser el lloc de retir que va triar George Orwell per a escriure «1984».

L’illa de Jura, a Escòcia, pot presumir de tenir més cérvols que persones en el seu territori

L’illa de Jura, a Escòcia, pot presumir de tenir més cérvols que persones en el seu territori / istock

José Miguel Barrantes Martín

Arribem fins a les illes Hèbrides, en la costa occidental d’Escòcia, per aconseguir una de les seves porcions banyades per l’Atlàntic Nord. Un petit territori, poc accessible, la carta de presentació del qual ens remet a una portada de paisatges indòmits coronats per tres emblemàtiques muntanyes.

Jura, una de les illes més suggeridores d’aquest país del Regne Unit, ens ofereix un món de terres solitàries, remolins gairebé mítics, whisky genuí i molts, molts cérvols…

Barrils de la seva destil·leria de whisky

Barrils de la seva destil·leria de whisky / istock

La ‘illa dels cérvols’

Jura va arribar en el passat a estar poblada per pobles vikings escandinaus. Avui dia, no obstant això, sembla un lloc abocat a la despoblació, amb els seus poc més de dos-cents habitants censats, malgrat haver albergat més d’un miler d’ànimes a principis del segle XIX.

Els Diurach, com es fan dir en gaèlic els autòctons de Jura, són gents resistents, i de fet aquesta paraula fa al·lusió a aquest significat. No obstant això, un bon número d’ells treballen en la destil·leria local, situada en el major assentament de l’illa, Craighouse.

Allí, en l’extrem sud de Jura, se situa la destil·leria creada en el 1810 i posada de nou en funcionament en el 1963 després d’un període en el qual es va mantenir tancada. Una destil·leria on s’obté un whisky que porta el segell dels habitants de l’illa, que fan perdurar una activitat que ja es feia de manera informal des del segle XVI.

El whisky utilitza l’aigua procedent de les muntanyes existents a l’illa, les icòniques Paps de Jura, tres elevacions l’altura de les quals supera els set-cents metres sobre el nivell del mar i que s’han comparat habitualment amb el pit d’una dona per la seva peculiar forma.

Però si hi ha una cosa realment representativa de Jura és la presència de cérvols vermells. Fins a 6.000 exemplars es comptabilitzen actualment en l’extensió de poc més de 366 quilòmetres quadrats que representa l’illa. Una gran població que viu sense l’amenaça de depredadors i els membres dels quals poden ser albirats gairebé en qualsevol part de la superfície insular, especialment durant l’època del zel.

Encara que no és l’únic animal que habita el lloc, perquè també conviuen en aquesta porció escocesa un altre bon nombre d’espècies, és sens dubte el gran emblema de Jura, fins al punt que es creu que aquest topònim podria derivar d’una paraula nòrdica el significat de la qual és «cérvol».

Un dels cérvols pels quals és cèlebre Jura

Un dels cérvols pels quals és cèlebre Jura / istock

Escasses infraestructures

Jura és reconeguda per ser una illa que manté en molt bon estat de conservació els seus ecosistemes naturals. Un fet al qual ha contribuït decisivament el tradicional aïllament que ha suportat al llarg del temps i encara avui dia, ja que l’accés només és possible a través d’una connexió per vaixell amb l’illa d’Islay, salvant l’estret que separa totes dues però sense comptar amb un transport directe amb la costa continental. Un problema d’accessibilitat que s’uneix als temporals durant l’època hivernal, que impedeixen qualsevol tipus de viatges per mar.

Un altre factor que ha contribuït a aquest caràcter de l’illa és la manca de grans infraestructures. Tan sols uns quants quilòmetres asfaltats comuniquen els diferents punts habitats, mentre que els senders són igualment escassos. És més, la carretera finalitza en el nord-est, a l’altura de Barnhill, deixant tota la part occidental del territori aliè a aquesta via.

Un veí il·lustre

Precisament és Barnhill la població protagonista d’una de les històries més cèlebres de Jura. I és que, en el 1946, un tal Eric Arthur Blair va arribar a l’illa després de la defunció de la seva dona, buscant la més profunda de les solituds amb la finalitat d’escriure una novel·la. Aquest tal Eric Arthur Blair, que no era sinó el cèlebre George Orwell, va habitar una cabanya que fet i fet seria el lloc on acabaria la seva gran obra mestra, «1984». Dos anys d’estada en els quals la calma i l’aïllament de la cabanya, a quatre quilòmetres de Barnhill, van permetre donar curs a la seva creativitat. La casa encara segueix en peus i pot ser visitada després d’una lleugera caminada.

S’explica que George Orwell havia visitat l’illa en el 1945, un any abans de la seva arribada, quedant tant captivat com sorprès per ella. Sorprès per la impetuositat de la mar en aquest punt, especialment en descobrir el conegut com a «remolí de Corryvreckan», situat entre les illes de Scarba i Jura i considerat el tercer remolí més gran del món i el major de tota Europa. Un violent remolí marí el so del qual pot ser escoltat a una distància de setze quilòmetres a la rodona. L’Armada britànica recomana no travessar aquest punt, que no està exempt de llegendes i històries de naufragis, la qual cosa fa encara més fascinant l’illa de Jura.