Aquestes són les galetes que han canviat un dels seus ingredients a causa de la guerra d'Ucraïna

Un consumidor ha denunciat a través de les xarxes socials la substitució de l’oli de gira-sol per un altre producte d'aquest dolç de la marca Consum

Imatge d'arxiu d'unes galetes

Imatge d'arxiu d'unes galetes / Pixabay

Redacció

La guerra d'Ucraïna s'acarnissa ara amb un producte molt llaminer: les galetes. Un consumidor s'ha adonat que un dels ingredients principals de les galetes que compra habitualment ha canviat: l’oli de gira-sol ha sigut substituït per greix de palma, que és a l’ull de l’huracà des de fa anys perquè els experts assenyalen que és perjudicial per a la salut. No només perquè està estretament lligat amb l’obesitat, sinó perquè conté àcid palmític, que «augmenta el risc de tenir càncer i promou la metàstasi», afirma Salvador Aznar-Benitah, investigador de l’IRB de Barcelona.

El canvi d'ingredient afecta les galetes integrals amb avena i blat de la marca Consum. Per això el consumidor decebut es va dirigir expressament a la cadena de supermercats per reclamar. En aquest sentit, va fer el següent tuit esmentant l’empresa: «Anem enrere! Quina decepció m’ha suposat adonar-me aquest matí que a les meves galetes els han canviat l’oli de gira-sol per oli de palma», ha lamentat.

Resposta inesperada

El tuit va tenir poca repercussió en el moment de la seva publicació. En aquest sentit, l’oli de palma és present a molts productes, sobretot en la brioixeria industrial i els dolços. De fet, es premia les marques que anuncien que deixen de produir els seus productes amb aquest greix vegetal i hi ha moviments que en promouen la retirada de la cadena alimentària.

Quatre dies després que @MuntanyaV fes la piulada, Consum va respondre amb una justificació que ningú esperava: «A causa de la guerra d’Ucraïna, el nostre proveïdor de galetes Gullón ens va informar que havia de reformular galetes a causa del desproveïment d’algunes matèries primeres, entre les quals l’oli de gira-sol».

Reserva mundial per a només 8 setmanes

Ucraïna és el principal exportador de cereals del món i la invasió russa ha provocat un bloqueig al mar Negre, des d’on s’exporta gairebé el 100% dels aliments que surten del país, considerat el graner de la Terra. Després de més de 100 dies de conflicte, els pitjors pronòstics apunten a una crisi alimentària sense precedents.

L’ONU va advertir a finals de maig que el món només tenia reserves de blat per a 10 setmanes. I ja n’han passat dues. Dilluns va aparèixer un raig d’esperança: amb la mediació de Turquia, Rússia i Ucraïna van arribar a un principi d’acord per permetre la sortida des d’Odessa de vaixells carregats amb gra i blat. L’anècdota del consumidor i les «seves» galetes ha posat en relleu les conseqüències que comporta una guerra.