És Ofiuco el tretzè signe del zodíac? Torna la polèmica astrològica

Amb l'inici de l'any s'ha reactivat el debat sobre si aquesta constel·lació modifica l'actual horòscop i les seves dates

L'astrologia és la creença que les posicions de les estrelles i els planetes poden influir en els esdeveniments humans

L'astrologia és la creença que les posicions de les estrelles i els planetes poden influir en els esdeveniments humans / NASA

Silvia Vázquez

“Vaig marxar al llit el 2022 sent Escorpí i m'aixeco el 2023 sent Balança”. “Com? Que ara soc Taure? I què faig amb el meu tatuatge?”. “Em nego a canviar de signe: soc molt Bessons!!”. Des que va començar l'any l'horòscop ha acaparat moltes converses a Twitter i grups de WhatsApp, on no deixen de repetir-se missatges com aquests. El responsable és Ofiuco, un suposat nou signe del zodíac que ha trastocat el calendari astrològic i que al llarg dels anys ha aconseguit captar l'atenció tant de la NASA com d'experts en la matèria. Però, què hi ha de cert en tot això? 

Tot i que enguany ha generat força polèmica a les xarxes socials a causa del crèdit que li han donat famosos com la cantant Edurne (“Però què dius… que ara de sobte soc Sagitari? No, no, no, soc i seré Capricorn sempre!”) o l'‘influencer’ Ibai Llanos (“He començat el 2023 sent Peixos quin any de p**a merda.”), la realitat és que aquest debat torna a la palestra de l'actualitat cada mes de gener. 

El missatge que es viralitza sempre és similar: una nova llista astral que inclou un nouvingut, Ofiuco, que ascendeix a 13 el nombre de signes zodiacals i, per tant, modifica les dates dels anteriors. 

No obstant això, sembla que no cal prendre-s'ho molt de debò, ja que els experts en la matèria consideren de forma gairebé unànime que es tracta tan sols d'una confusió.

Ofiuco és una constel·lació, no un signe del zodíac

L'origen de l'embolic es remunta a 1995, quan Jacqueline Mitton, de la Reial Societat d'Astronomia Britànica, va començar a parlar en una sèrie de divulgació de la BBC sobre Ofiuco, una constel·lació pròxima a l'equador que se situa entre Escorpí i Sagitari. D'acord amb la seva argumentació, el zodíac hauria d'estar compost de 13 signes en lloc de 12, que és el número que estableix la cultura babilònica, responsable de la creació de l'horòscop, i pel qual ens regim avui dia. 

Amb l'era daurada que viu l'astrologia, el tema ha arribat a tenir tal rellevància en els últims temps que la NASA va arribar a fer un comunicat el 2020. “Estudiem l'astrologia, no l'astronomia”, recordaven abans d'afegir: “no, no hem canviat el zodíac. Tan sols vam fer els comptes”. 

Llavors, què ha passat? La mateixa organització s'ha encarregat d'aclarir l'assumpte amb anotacions científiques i, alhora, referències a mites de l'antiga Babilònia de fa milers d'anys. En aquests escrits ja es parla de 13 constel·lacions en el zodíac, però, simplement, van decidir ometre una d'elles, Ofiuco, per raons pràctiques. “Per fer una combinació ordenada amb el seu calendari de 12 mesos [basat en les fases lunars], els babilonis van ignorar el fet que el Sol realment es mou a través de 13 constel·lacions, no 12. Després van assignar a cadascuna d'aquestes 12 constel·lacions la mateixa quantitat de temps”, expliquen. 

Per aquest motiu “quan els babilonis van inventar per primera vegada els 12 signes del zodíac, un aniversari entre el 23 de juliol i el 22 d'agost significava néixer sota la constel·lació de Leo. Ara, 3.000 anys després, el cel s'ha mogut perquè l'eix de la Terra no apunta exactament en la mateixa direcció". És a dir, que avui dia la línia de la Terra no apunta a totes les constel·lacions de la mateixa manera, dirigint-se cap a Virgo durant 45 dies però cap a Escorpí durant només 7 i, no obstant això, tots els signes abasten un espai temporal semblant. 

Ofiuco en la mitologia grega

Una vegada desmentit la faula de l'horòscop, resulta interessant rescatar la història de mitologia que s'amaga darrere d'Ofiuco, considerat pels grecs com un domador de serps condemnat a viure en el firmament.

En la mitologia grega, Ofiuco es correspon amb Asclepi, un semideu fill del déu Apol·lo i la mortal Corónide. Fundador de la medicina, va desenvolupar tal habilitat que era capaç fins i tot de ressuscitar als morts, la qual cosa molestava tant a Hades, déu de l'inframon, que li va demanar a Zeus que es desfés d'ell. Existeixen diverses teories sobre el seu assassinat, però es diu que, una vegada mort, el pare de totes les divinitats li va retornar la vida amb la condició de passar la resta dels seus dies a les altures. A canvi, li va permetre portar a les seves mans dues serps, animals que, com el mateix Ofiuco, són un símbol del renaixement, d'aquí ve que aquesta constel·lació sigui especialment visible a finals de desembre i principis de gener, quan estem a punt d'afrontar un nou any.