Ghosting: com afecta a la salut mental quan la teva cita desapareix sense dir adeu

Es tracta d'una pràctica per acabar una relació sense donar cap mena d'explicació

Dues noies ensenyant els seus perfils d'una xarxa social

Dues noies ensenyant els seus perfils d'una xarxa social

Rafa Sardiña

L'ús de les xarxes socials i les aplicacions per a lligar ens han portat nous termes que, de ben segur, són desconeguts per moltes de les persones, sobretot, pels més majors. Un dels més repetits en aquests entorns és la de ghosting, que es produeix quan algú desapareix d'un dia per a un altre sense donar cap mena d'explicació.

De fet, un nou estudi de la Universitat de Geòrgia, publicat en la revista Journal of Social and Personal Relationship, assenyala que, de les gairebé 1.000 persones que han estat analitzades, dos terços d'elles han acabat una relació incipient així: de la nit al dia i sense comptar quines són les causes d'aquesta decisió.

El ghosting pot perjudicar la salut mental de les seves víctimes i afectar les seves relacions sentimentals futures.

Què és el ghosting?

Ghosting prové de la paraula anglesa 'ghost', que significa fantasma. I no és una altra cosa que desaparèixer de manera inesperada per a acabar una relació, ja sigui d'amistat o sentimental. Encara que, aquesta última és la més habitual entre els més joves.No hi ha cap senyal que indiqui aquest final abrupte que, posteriorment, es tradueix en:

  • Deixa de respondre als Whatsapps.
  • Deixa de seguir-te en les xarxes socials.
  • I si no s'han produït les anteriors situacions, la persona cada vegada triga més temps a contestar.

En resum, ja no li interesses i no vol saber res més de tu.

Quines són les seves conseqüències?

Aquesta pràctica afecta tant en el pla emocional com en el relacional. Així ens ho explica Rubén Chacón-Cabanillas, infermer especialista en Salut Mental i membre de l'AEESME. "Genera sentiments de tristesa, d'incertesa, perquè no sap si aquesta persona tornarà a escriure't", assenyala a 'Guies de Salut'. No obstant això, "no hem de culpabilitzar-nos, ja que és responsabilitat de l'altra persona, que és qui ha desaparegut sense donar senyals".

I això, en certa manera, podrà afectar en futures relacions sentimentals. "És veritat que tenir una experiència com aquesta pot produir certes reticències o distanciament, però per a evitar aquestes situacions s'ha de treballar la confiança i la seguretat en si mateix perquè ens serveixi d'aprenentatge".

"Li pot passar a qualsevol persona que utilitza les xarxes socials per a conèixer gent, i no implica que requereixi ajuda professional, sinó que, s'han d'adoptar una sèrie de mesures; les quals impliquen recolzar-se en el seu entorn i mantenir les seves activitats diàries i a més a més, practicar l'autocura. D'aquesta manera s'espera que pugui superar aquesta problemàtica i continuar amb la seva vida de la millor forma possible".

En canvi, si la persona que ha estat víctima de ghosting comença a aïllar-se o els seus sentiments li impedeixen continuar amb la seva rutina, "són casos puntuals en els quals sí que ha de demanar ajuda d'un professional de la salut mental".

Què he fet malament?

El ghosting pot generar sentiments de minusvalidesa, culpa, preguntar-se què ha pogut fer malament perquè l'altra persona desaparegui d'aquesta forma. I Chacón-Cabanillas, destaca que això repercuteix en l'"autoestima i en l'autoconcepte d'una persona". Però s'ha de ser conscient que "no ets culpable" i l'altra persona "té els seus motius i que poden ser aliens a la relació".

"Ha decidit acabar per una via ràpida, sense donar explicacions, però s'ha d'educar a les persones de la importància de parlar les coses, tant si no t'agrada com si no has aconseguit congeniar al cent per cent... el que podria evitar problemes en el futur".

Però, què li pot portar a una persona a actuar així? El primer que cal descartar és que a l'altra persona li hagi passat alguna cosa i aquest sigui el motiu principal de la seva "desaparició". Una vegada sabem que segueix amb la seva vida com si res hagués ocorregut, la raó que podria haver portat a esfumar-se d'aquesta forma és la falta d'habilitats socials, "no saber dir que no".

"També hi ha persones que poden desaparèixer d'aquesta forma per preocupacions amb la seva pròpia seguretat, per la qual cosa cal promoure la importància de la comunicació oberta i honesta". Això sí, no cal descartar que els dos no tingueu el mateix objectiu. Mentre un només buscava una trobada sexual i que la relació fora momentània, un altre de la parella estava interessat en alguna cosa més, la qual cosa pot generar una sensació d'"aclaparament" i desencadenar a desaparèixer.

Com afrontar el ghosting?

L'infermer especialista aclareix que "el primer és acceptar-ho. Ha succeït i es pot sentir tristesa, dolor i/o fins i tot vergonya. No cal qüestionar-se a un mateix i, molt menys, culpabilitzar-se".

Així mateix, recomana "no intentar contactar amb l'altra persona quan no t'està donant resposta i, possiblement, la raó que et doni tampoc vagi a servir".