Un estudi revela per què és dolent deixar plats bruts a la pila: així ens afecta a la nostra salut

L'amenaça dels patògens no és un mite. Llegeix!

Un estudi explica perquè és tan dolent deixar plats bruts a la pica

Un estudi explica perquè és tan dolent deixar plats bruts a la pica / CODIGONUEVO

Juanan Navarro

Posa un ciri a la verge que vulguis i creua els dits perquè el teu company de pis no llegeixi aquest article. Perquè, si ho fa, no tornaràs a guanyar cap discussió sobre si és hora de treure o no els plats bruts de la pica o si pots fer una mica més el ronso al sofà i deixar-ho per més tard. No, no exageren quan, farts que la pila sigui cada vegada més i més grossa, et recriminen que estàs posant en perill la salut de tots aquells que viuen amb tu. A més de ser molt antiestètic, tenir la pila plena de merda durant hores és una invitació als microorganismes patògens. Aterren als plats, gots i coberts bruts, i es muden ràpidament a les canonades de l'aigüera i, encara pitjor, a les fruites, verdures i lactis que hi pugui haver a la cuina.

I el truc de deixar-los en remull perquè no deixar anar olor? És contraproduent. Segons una investigació científica publicada a la revista Mental Floss, “els bacteris creixeran abans si els plats estan en remull d'aigua calenta”. I té una explicació lògica: tots els éssers vius, inclosos els bacteris, necessiten aigua per sobreviure. I si deixes els plats bruts coberts d'aigua... els estàs fent un favor perquè es desenvolupin i es multipliquin. Especialment, si aquesta aigua està tèbia o calenta, ja que és la temperatura ideal per a molts bacteris.

Ara ja saps què recórrer al remull per no haver de netejar fins a l'endemà o (algun dia més) afavoreix la proliferació de bacteris com l'Escherichia Coli o la Salmonel·la, tots dos perillosos per a la teva salut i la dels teus companys de pis. I aquests tenen gran capacitat de difusió. Si tens la mala sort que n'hi hagi i es multipliquin mentre deixes la pila abandonada, aviat en tindràs als ganivets, les forquilles, els plats i tots els estris que utilitzes en el dia a dia. És cert que no provoquen infeccions que comprometin la vida, a no ser que l'afectat tingui sistema immune molt feble per alguna malaltia o condició, però sí que fan passar-ho força malament estomacalment parlant. Innecessari.

Cada quan canvies el fregall?

Ah, i alerta si fem servir el fregall fins a deixar-lo gastat. Primer, perquè és l'encarregat de retirar la brutícia acumulada a la vaixella i sempre n'hi queda d'incrustada un cop fet servir; per això necessita estar en bones condicions per fer-ho amb efectivitat. Segon, perquè el mateix fregall pot convertir-se en un entorn molt suculent per als patògens quan no es neteja adequadament. En aquest sentit, els experts recomanen canviar “aquest material almenys una vegada cada dues setmanes”. Què, que a casa el fas servir durant dos mesos? Que no sigui pel preu, que no costen tant i amb la salut no s'hi juga.