Investigació

Menja pa, beu cervesa i vi i, digues adeu a l'envelliment

Aconsegueix controlar la vellesa amb el component que tots tenen en comú

Diversos estudis mostren la seva eficàcia en la salut: s'ha aconseguit prolongar un 82% la vida útil d’unes cèl·lules de llevat

La cervesa, el vi i el pa, la teva solució contra la vellesa

La cervesa, el vi i el pa, la teva solució contra la vellesa / freepik

H.G.

Aquests tres productes són molt coneguts i consumits a Espanya, però el millor de tot és que són molt saludables si en fem un consum responsable. El pa, el vi i la cervesa tenen un denominador comú: Saccharomyces cerevisiae o, com tots els coneixem popularment, el llevat de cervesa o fong de llevat. Aquest producte és utilitzat en la indústria alimentària. A més, s'utilitza com a suplement dietètic. Estudis recents mostren com l'Saccharomyces cerevisiae ens pot ajudar a controlar l'envelliment cel·lular.

El fong de llevat Saccharomyces cerevisiae és un microorganisme unicel·lular que es fa servir habitualment per produir la cervesa, el vi i el pa a causa de la seva capacitat de generar diòxid de carboni i etanol durant el procés de fermentació. A més, per la seva estructura i genoma, és una de les cèl·lules eucariotes més estudiades i fetes servir com a model de laboratori per a experiments de diversa índole.

Beneficis per a la salut

El llevat de cervesa és una rica font de proteïnes, vitamines i minerals, incloent-hi vitamines del complex B, seleni, crom i zinc. Es considera que aquests nutrients tenen una sèrie de beneficis per a la salut, incloent-hi la millora de la funció immunològica, la salut digestiva i la salut de la pell.

A més de les seves propietats nutricionals, el llevat de cervesa també pot ajudar a reduir els nivells de colesterol a la sang i millorar la salut cardiovascular. Així mateix, també s’ha demostrat que té propietats antioxidants i antiinflamatòries.

Això sí, és important tenir en compte que algunes persones poden experimentar reaccions al·lèrgiques al llevat de cervesa, especialment si són sensibles als fongs. A més, a causa del seu alt contingut de purines, les persones amb problemes de gota han d’evitar consumir-la en grans quantitats.

El camí cap a la longevitat?

A més de les propietats anteriors, el llevat de cervesa podria tenir efectes beneficiosos en l’envelliment cel·lular i la longevitat. A això apunta una investigació recent de la Universitat de San Diego (Califòrnia, EUA), que ha aconseguit prolongar un 82% la vida útil d’unes cèl·lules de llevat, utilitzades com a model de les humanes.

L’estudi, publicat a la revista ‘Science’, representa una prova de concepte de l’ús de la biologia sintètica –a cavall de la biologia i l’enginyeria– per reprogramar el procés d’envelliment cel·lular.

L’esperança de vida humana està relacionada amb l’envelliment de les nostres cèl·lules individuals. Fa tres anys, el mateix grup d’investigadors de la Universitat de Califòrnia a San Diego (EUA) va identificar dues direccions diferents que segueixen les cèl·lules durant l’envelliment i van manipular genèticament aquests processos per prolongar la seva vida útil.

Pren cervesa, pa i vi i acabaràs amb l'envelliment cel·lular

Pren cervesa, pa i vi i acabaràs amb l'envelliment cel·lular / rawpixel.com

Ara, aquest equip ha ampliat la seva investigació utilitzant la biologia sintètica per dissenyar una solució que impedeix que les cèl·lules arribin als nivells normals de deteriorament vinculats a l’envelliment.

A diferència dels nombrosos intents químics i genètics de forçar les cèl·lules a estats artificials de «joventut», la nova investigació aporta proves que és possible alentir «el tic-tac del rellotge» de l’envelliment impedint activament que les cèl·lules es comprometin amb una trajectòria predestinada de declivi i mort, resumeix un comunicat de la universitat.