Si abuses de la sal tens un 40% més de risc de patir aquest càncer, que és dels més mortals

Tot i que el consum excessiu de sodi és el principal factor de risc per patir hipertensió arterial, una nova investigació demostra que també pot provocar càncer

Abusar de la sal augmenta un 40% les probabilitats de patir càncer d'estómac

Abusar de la sal augmenta un 40% les probabilitats de patir càncer d'estómac / TERAVOLT / WIKIMEDIA

Rafa Sardiña

Segons les dades de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), els espanyols consumeixen de mitjana 9,8 grams de sal al dia, quantitat que suposa una xifra “molt superior” a la que recomanen els especialistes per evitar problemes de salut .

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que el consum de sal no excedeixi els 5 grams diaris. O el que és el mateix, una cullereta de postres. La Fundació del Cor especifica que només necessitem 1,25 grams de sal al dia.

Fins ara se sabia que el consum excessiu de sodi és el principal factor de risc per patir hipertensió arterial i, ara, una nova investigació demostra que, també, pot provocar càncer d'estómac, un tipus de tumor que sol tenir mal pronòstic. És difícil de detectar en estadis primerencs, i quan es fa sol estar ja molt avançat. Concretament, augmenta un 40% de probabilitats de patir-lo-

Els resultats d'aquest estudi, publicat a la revista científica Gastric Center, afirmen que fins ara només es coneixia el risc de càncer d'estómac per l'abús de sal a la població asiàtica. En canvi, la investigació "entre la població occidental era escassa".

Un 40% de probabilitats de patir càncer d'estómac

Per arribar a aquesta conclusió, l'equip liderat per Selma Kronsteiner-Gicevic i Tilma Kühn, del centre de Salut Pública de MedUni de Viena, va analitzar les dades de més de 470.000 persones del Regne Unit, que van respondre aquesta pregunta: “amb quina freqüència afegeix sal al menjar?”. En comparar els resultats amb l'excreció de sal a l'orina va descobrir que:

  • Les persones que afegien sempre o amb molta freqüència sal als aliments, tenien un 39% més de probabilitats de desenvolupar càncer gàstric (en un període d'onze anys), en comparació amb aquells que mai o poques vegades afegien una mica de sal als seus menjars.

La doctora Kronsteiner-Gicevic explica que "els nostres resultats també van resistir la consideració de factors demogràfics, socioeconòmics i d'estil de vida i van ser igualment vàlids per a les comorbiditats predominants".

Amb aquest estudi, que confirma que el consum de sal afegida té una relació íntima amb el càncer d'estómac, es vol “conscienciar sobre els seus efectes negatius i establir les bases per prevenir aquest tumor”.

Operació en què s'extirpa el tumor i es reconstrueix la mama i el sistema limfàtic en la mateixa intervenció a una pacient amb càncer de mama, a l'Hospital de Sant Pau.

Operació en què s'extirpa un tumor / ACN

Factors de risc del càncer d'estómac

A més de la sal, els factors de risc del càncer gàstric són els següents:

  • La infecció per helicobacter pylori, especialment si la infecció és crònica i és difícil d'erradicar.
  • Fumar.
  • El sexe de la persona: és un càncer més freqüent en homes que en dones.
  • Obesitat.
  • L'edat. És un tipus de tumor més freqüent en pacients de més de 50 anys.
  • Tenir antecedents familiars de primer grau amb càncer gàstric.
  • Raça: és més freqüent i prevalent en persones asiàtiques que entre occidentals.

Símptomes i diagnòstic del càncer d'estómac

Un dels problemes del càncer d'estómac és que en alguns casos és completament asimptomàtic, i quan provoca alguna molèstia, aquestes són inespecífiques i es poden confondre amb els símptomes d'altres patologies digestives com ara úlceres o gastritis.

Entre els símptomes més habituals del càncer d'estómac, els especialistes en l'aparell digestiu enumeren:

  • Indigestió
  • Pèrdua de pes
  • Dolor a la part superior de l'abdomen
  • Canvis als ritmes intestinals
  • Falta de gana
  • Nàusees
  • Vòmits
  • Sang a la femta o al vòmit

Com que són símptomes tan poc específics, els especialistes recomanen fer-se revisions periòdiques i consultar un metge en cas de dubtes.