Salmonel·losi, evita-la aquest estiu amb 4 consells

Coneix què és, com la pots contraure i quan acudir al metge

Ous i salmonel·losi

Ous i salmonel·losi / SHUTTERSTOCK

La salmonel·losi és una infecció alimentària provocada pel bacteri salmonela, el qual normalment és transmès per aus i rèptils, però també el podem trobar en els intestins d'altres dels èssers vius i és expulsat del cos a través de la defecació. Coneix els símptomes i com evitar contraure-la aquest estiu.

Les infeccions bacterianes solen augmentar amb la calor

Com puc contraure la salmonel·losi

A través de la ingesta d'algun aliment que tingui el bacteri latent, la qual entrarà en contacte amb el pH dels nostres sucs gàstrics i allà aprofitarà per reproduir-se i provocar-nos aquell malestar tan incòmode i tan freqüent durant la temporada d'estiu.

Després de menjar l'aliment contaminat, passaran entre 6 i 72 hores fins que notem els símptomes: nàusees, vòmits, febre, diarrea i dolor abdominal. Aquesta simptomatologia pot durar fins a 10 dies, aproximadament. El pronòstic de la infecció és lleu i no és preocupant en el seu diagnòstic i tractament.

Per recuperar-se aviat s'aconsella beure molta aigua, ja que la deshidratació per deposicions i vòmits pot fer que estiguem molt dèbils, menjar petites quantitats i aliments sans i descansar tot el temps possible per deixar treballar el nostre cos contra la infecció bacteriana.

Complicacions en la infecció

En cas que, després de 10 dies segueixis amb dolors forts, febre, sang en els vòmits o en les deposicions, el més aconsellable és anar urgentment al metge per tal de fer el tractament adient i eliminar el bacteri del nostre cos. Normalment, el sanitari ens recomanarà fer ús d'antibiòtics per matar el bacteri i recuperar el nostre estat òptim de salut.

4 consells per evitar contraure la salmonel·losi durant l'estiu

  1. Neteja't les mans sovint i més quan hagis de cuinar. Recorda netejar-te les mans després de manipular les escombraries, anar al lavabo o tocar animals
  2. Neteja bé la fruita i la verdura
  3. No deixis la carn i el peix cru a l'hora d'ingerir-lo, una bona passada pel foc farà eliminar els possibles bacteris que pugui contenir
  4. Cuina els ous fins que el rovell quedi ben fet. Els ous són els aliments més propensos a provocar salmonel·losi i és per això que hem de cuidar la seva conservació, mantenint-los a la nevera i consumint els productes que portin ou com més aviat millor, tot i que, la recomanació dels experts és evitar aquests productes durant l'època estival.