L'abocador dels Hostalets estrena la primera planta a l'Estat que transforma el biogàs en biometà

El projecte està impulsat per PreZero España, Waga Energy i Nedgia i farà que Hostalets de Pierola redueixi fins a 17.000 tones la seva emissió de de CO2 l’any

La nova planta de biometà de l'abocador de Cant Mata, als Hostalets de Pierola

La nova planta de biometà de l'abocador de Cant Mata, als Hostalets de Pierola / Oscar Bayona

Xavi Moraleda Orozco

L’abocador de Can Mata, als Hostalets de Pierola, ha posat en marxa la primera planta de producció de biometà a gran escala d’Espanya, que permetrà aprofitar el metà resultant dels residus del dipòsit de brossa per transformar-lo en gas natural. Es tracta d’un projecte impulsat per PreZero España, Waga Energy i Nedgia. La inauguració l'ha presidit el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i altres autoritats i representants del món empresarial. Gràcies a aquesta nova tecnologia aconseguiran injectar anualment a prop de 70 GWh de gas renovable a la xarxa de Nedgia, el proveïdor que s’ocupa de la xarxa de distribució de gas natural al país. Una quantitat que equival al consum anual de 14.000 llars. A més, evitaran l’emissió de fins a 17.000 tones de CO2 cada any, reduint així la quantitat de gasos emesos, que provoquen l’efecte hivernacle. La Generalitat vol impulsar un pla per fer-ne més al territori abans del 2030.

Aquest procés s’aconsegueix per mitjà d’una sèrie de processos i reaccions que extreuen el gas dels residus, per després comprimir-lo, destil·lar-lo i finalment, l’etapa més innovadora, destil·lar-lo a baixa temperatura. D’aquesta manera, obtenen el biometà en gas, que vindria a ser el mateix que el gas natural, aconseguit per una font diferent a la fòssil, que és d'allà on optenim el gas natural que consumim.

Encara que es tracta d’una tecnologia pionera a Espanya, arreu del món s’hi compten al voltant de 20 plantes d’aquest tipus, repartides entre França i els Estats Units, majoritàriament.

El conseller Mascort, a l'esquerra, rebent explicacions del projecte

El conseller Mascort, a l'esquerra, rebent explicacions del projecte / Oscar Bayona

L’alcalde de la localitat, Gerard Parcerisas, ha remarcat que “és un gran orgull posar els Hostalets de Pierola al centre de l'avantguarda i amb un projecte que està en plena convivència amb l’entorn mediambiental”, i més tractant-se d’un espai com l’abocador de Can Mata, que amb anterioritat havia estat punt de controvèrsia i queixes veïnals.

La Planta de Producció de Biometà de Ca Mata és el projecte més gran d'Espanya per a transformar el biogàs procedent de la degradació dels residus d'un dipòsit controlat en biometà, una energia renovable que redueix les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEI). La iniciativa està impulsada per PreZero España, una de les principals companyies del sector mediambiental especialitzada en la prestació de serveis urbans i el desenvolupament de solucions d'economia circular, i Waga Energy, líder en la producció de biometà a partir del biogàs de dipòsit controlat. Nedgia, la distribuïdora de gas del grup Naturgy, injectarà el biometà a través de la seva xarxa gràcies a una canalització de 6 quilòmetres realitzada en el marc del projecte.

Visita a la planta de biometà

Visita a la planta de biometà / Oscar Bayona

La inauguració ha estat presidida pel consellerd'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, David Mascort, que ha estat acompanyat de l'alcalde Parcerisas, Isaac Peraire, director general de l’Agència de Residus de Catalunya; Assumpta Farran, directora general d’Energia de la Generalitat; Josep Pena, director dels Serveis Territorials a Barcelona; David Alquézar, delegat del Govern de la Generalitat al Penedès; Gonzalo Cañete, conseller delegatPreZero Espanya & Portugal; Mathieu Lefebvre, CEO de Waga Energy; Raúl Suarez, CEO de Nedgia; Roman Doubrava, cap de la Unitat de Fons d'Innovació a CINEA de la Comissió Europea.

El conseller Acció Climàtica, David Mascort, ha destacat que “aquesta planta que inaugurem avui és pionera a Catalunya. És l'única planta que existeix a tot l'Estat que permet la producció de biometà a partir del biogàs generat per la descomposició aeròbica. És una iniciativa amb la qual donem resposta a diferents grans reptes que el país afronta: la transició energètica, l'avanç cap a una economia circular, l'agenda rural per a afavorir l'activitat en el sector primari i la reducció d'emissions. Felicitem a PREZERO i WAGA ENERGY perquè la seva aposta empresarial té una implicació primordial en l'àmbit climàtic”.

“Es tracta d'una referència internacional en la producció de biometà a partir de residus. Primer, per la pròpia gestió des de fa dècades del dipòsit controlat, que suposa un exemple a niven l'àmbit europeua desgasificació d'aquesta mena d'instal·lacions i ha facilitat que ara puguem generar energia renovable a gran escala. A més, aquest projecte mostra el camí de com convertir iniciatives ambicioses de producció de biometà en una realitat tangible i actua com a mirall per a tot el sector mediambiental per la col·laboració entre empreses representatives de tota la cadena de valor, sumant les fortaleses que cadascun podem aportar”, ha afirmat el conseller delegat de PreZero a Espanya i Portugal, Gonzalo Cañete.

“Estem encantats amb l'èxit d'aquest projecte desenvolupat en col·laboració amb PreZero i Nedgia, i el suport de la Comissió Europea, així com de la seva contribució en la transició energètica. El Dipòsit Controlat de Ca Mata és el primer a Espanya a beneficiar-se d'aquesta tecnologia innovadora ja implantada en dipòsits controlats de França i el Canadà i en breu estarà també als Estats Units” ha afegit el CEO de Waga Energy, Mathieu Lefebvre.

Per al CEO de Nedgia, Raúl Suárez “aquest projecte pioner situa a les xarxes de gas i al biometà al centre de la transició energètica, per fer-la sostenible econòmica, social i mediambientalment. A més, en tractar-se d'un projecte en clau local ens permet produir un gas Km 0 que redueix les importacions i la dependència de tercers països”.

La construcció i el manteniment de la unitat es financen mitjançant la venda de biometà a un operador privat a través d'un acord de compra d'energia a llarg termini. Aquest és el primer projecte d'injecció a gran escala de biometà procedent de gas de dipòsit controlat finançat mitjançant aquest model a Europa. La planta, disruptiva al sector de les energies renovables, ha obtingut una subvenció de 2,4 milions d'euros procedents de la Unió Europea a través dels fons del programa Innovation Fund Small Scale, destinat al desenvolupament de tecnologies innovadores per a reduir la petjada de carboni.

Com ha explicat Roman Doubrava, Cap de la Unitat de Fons d'Innovació a CINEA de la Comissió Europea “A CINEA, ens complau enormement recolzar el projecte Waga4World (W4W), un dels projectes pioners del Fons d'Innovació que ha aconseguit amb èxit la seva posada en funcionament. L'objectiu d'aquest projecte consisteix a substituir el gas natural fòssil per biometà, aconseguint una reducció de 17,000 tones de CO2 equivalent, quantitat similar a les emissions anuals d'aproximadament 10,000 automòbils amb motor de gasolina. En recolzar a W4W, la Comissió situa a la tecnologia innovadora europea i a les petites i mitjanes empreses en el centre de la transició del Pacte Verd Europeu i permet contribuir al seu ambiciós objectiu de producció de biometà".

Dipòsit Controlat de Ca Mata, Barcelona

El dipòsit controlat de Ca Mata és un dels més grans d'Espanya, amb una superfície de 78 hectàrees, l'equivalent a més de 70 camps de futbol. Aquesta instal·lació, on es tracten els residus urbans i industrials de Barcelona i la seva àrea d'influència, està operada des de fa més de 30 anys per PreZero Espanya. En aquestes tres dècades s'han gestionat més de 22 milions de tones de residus. Les deixalles emmagatzemades en Ca Mata produeixen gairebé 40 milions de metres cúbics de biogàs a l'any, dels quals fins ara només es reutilitzava el 50%, per a produir energia tèrmica per a la pròpia instal·lació i energia elèctrica i tèrmica per la fabricació de materials de construcció. Gràcies a aquesta nova tecnologia el dipòsit controlat aconseguirà valorar el 100% del biogàs.

Tecnologia d'avantguarda dedicada a la valorització del biogàs de dipòsit controlat

La tecnologia WAGABOX®, és el resultat de 15 anys de recerca i és la més eficient i l'única dedicada a la producció de biometà a partir de biogàs de dipòsit controlat. Aquest sistema innovador combina la filtració per membrana i la destil·lació criogènica per a separar el metà, gas energètic, dels altres gasos emesos pels residus (oxigen, nitrogen, diòxid de carboni i compostos orgànics volàtils). Garanteix una eficiència energètica superior al de les solucions basades en la producció d'electricitat, i una recuperació òptima del recurs, sense limitacions en l'explotació per als operadors dels dipòsits controlats de residus. En els últims 6 anys s'han posat en marxa 18 unitats a França, el Canadà i Espanya. I setze més estan en construcció a França, el Canadà i els Estats Units.

Amb més de 16.000 empleats, la companyia presta serveis urbans (recollida de residus, neteja viària i gestió de zones verdes) a més de 12 milions de persones en més de 980 municipis, i desenvolupa solucions d'economia circular per al tractament i reciclatge de residus en les 127 instal·lacions en les quals opera. L'empresa forma part de PreZero International que, amb al voltant de 30.000 empleats en 11 països, pertany al Grup Schwarz, iincloent-hiLidl i Kaufland entre les principals empreses de distribució alimentària a Europa.