Un centenar llarg de persones amb alguna discapacitat omplen el cel de l'Anoia

La 6a Jornada d’Aviació Adaptada de l’aeròdrom d’Òdena s'ha internacionalitzat amb la participació d’una delegació de pilots amb discapacitat que han viatge amb els seus aparells des d'Anglaterra

Un dels 130 pariticipants als vols per a discapacitats que s'han fet a Igualada

Un dels 130 pariticipants als vols per a discapacitats que s'han fet a Igualada / Miti Vendrell

Miti Vendrell

L'aeròdrom d'Igualada-Òdena ha acollit aquest dissabte la sisena edició de la Jornada d'Aviació Adaptada, on més d'un centenar de persones amb algun tipus de discapacitat han pogut gaudir del plaer de volar en avionetes, ultralleugers, trikes, autogirs i vols a vela. La jornada ha començat a les 10 h del matí i s'ha allargat fins a les sis de la tarda. En total, hi ha participat 25 avionetes que han fet més de dues-centes maniobres, entre enlairaments i aterratges.

La Jornada té per objectiu apropar el món de l'aviació al de la discapacitat i aconseguir que les persones amb alguna discapacitat puguin gaudir del plaer de volar sense obstacles ni barreres i del paisatge a vista d'ocell. Aquesta és una activitat a la que molt pocs discapacitats tenen accés. L'entitat sense ànim de lucre organitzadora, Aviació Adaptada, lluita per una accessibilitat universal on tothom pugui tenir les mateixes oportunitats dins del món de l'esport i de l'oci, vivint noves sensacions i empoderant-les.

El seu president, Carlos de Albert, ha destacat que aquesta jornada té també una altra funció a part de fer gaudir amb el vol a les persones assistents "també serveix perquè la gent sàpiga que hi ha entitats que es dediquen a fer això durant tot l'any i que l'aviació adaptada és possible". De Albert també ha posat èmfasi que la trobada també vol donar a conèixer diferents artefactes, articles o solucions per millorar la mobilitat de les persones.

En aquesta edició, les inscripcions per a participar en la jornada es van obrir el mes de juliol i en només dues setmanes es van esgotar les 130 places que hi havia obertes en aquesta edició. L'èxit de les darreres edicions i les dimensions de la jornada, fa que cada cop atreu més l'atenció de pilots, entitats de vol, escoles de vol i entitats i empreses relacionades amb el món de la discapacitat d'altres països assisteixin a la jornada. Enguany s'ha consolidat com un esdeveniment internacional, ja que ha acollit a una delegació de l'entitat anglesa Aerobility relacionada també amb l'aviació i el món de la discapacitat. En total són 11 persones que han aterrat a l'aeròdrom d'Igualada-Òdena amb les seves respectives avionetes adaptades procedents d'Anglaterra en un viatge que han hagut de fer amb diverses parades pel camí.

La Jornada d'Aviació Adaptada ha trobat a la comarca de l'Anoia, el suport del teixit social, administratiu i empresarial que han destinat esforços i tota mena de recursos per aconseguir que l'aeròdrom d'Igualada-Òdena sigui la seu d'un projecte que encaixa amb la projecció de la infraestructura i la sensibilitat i generositat del territori. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal de l'Anoia, Jordi Parcerissas ha destacat que actes com aquests "ens fan tenir la sensibilitat de llimar diferències i lluitar perquè la mobilitat no sigui una exclusió social". L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha valorat molt positivament tota la tasca que fan els organitzadors i voluntaris "és un honor poder veure avui els somriures de tots aquests nois, noies, homes i dones que avui podran volar i conquerir el cel de l'Anoia; no deixeu mai de fer-ho". Per la seva banda, el batlle d'Òdena, Jaume Xaus, ha fet èmfasi en el fet que "hem d'aconseguir un món 100% adaptat i que tothom aconsegueixi fer el que somia".

La jornada també s'ha pogut seguir on-line a través del canal de YouTube de l'entitat i a través d'una pantalla gegant que s'instal·larà a l'aeròdrom, davant l'hangar 1080, des d'on tot el públic ha pogut seguir en directe què està passant als diferents punts neuràlgics de l'esdeveniment, inclús a dins les avionetes.