El nou edifici de la Universitat de Lleida al mig d'Igualada comença la seva activitat

Els 400 estudiants que cursen graus de salut a la capital de l'Anoia han estrenat les noves instal·lacions en una jornada que s'ha desenvolupat amb normalitat

Una de les aules, amb alumnes, del nou edifici universitari d'Igualada

Una de les aules, amb alumnes, del nou edifici universitari d'Igualada / UdL

Enric Badia

Enric Badia

El nou edifici universitari de Ciències de la Salut a Igualada s'ha omplert de vida aquest matí. Uns 400 alumnes hi han fet les primeres classes. Les aules, el gimnàs, les sales de pràctiques d'infermeria, fisioteràpia i nutrició ja funcionen a ple rendiment. Fa unes setmanes es va fer un acte d’obertura de portes per mostrar el nou edifici a la ciutadania i, aquest dimecres, 3 d’abril, els prop de 400 alumnes dels estudis de Salut del Campus Universitari d’Igualada-UdL ja han arrencat les classes a les noves aules després de l’aturada per Setmana Santa. L’edifici, que té 4.000 m² i està ubicat al Passeig Verdaguer, té una capacitat per a 500 estudiants i acull el grau en Infermeria i el doble grau en Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia, que fins abans de Setmana Santa s'han estat impartint a La Teneria.

Les noves instal·lacions compten amb 13 aules generals, 3 laboratoris, diverses sales d’estudi, una biblioteca, un gimnàs per a les pràctiques dels alumnes de fisioteràpia i una aula de simulació clínica amb llits i incubadores. A més, l’equipament està connectat amb el centre de simulació clínica 4D Health, on els estudiants d’Infermeria hi podran accedir per a fer pràctiques travessant només una passarel·la. Les aules estan equipades tecnològicament per poder mantenir conferències simultànies amb persones que estiguin fora del centre. I, a part de les aules, l'equipament disposa d'alguns espais que li confereixen caràcter, com ara la gran vidriera i l'espai de trobada de la planta baixa. A la part del darrere, té un ampli pati. El nou edifici universitari no té servei de restauració propi.

L’edifici compta amb una alta eficiència energètica amb un sistema de climatització amb bombes de calor d’alt rendiment, sistemes de ventilació amb recuperació de calor i enllumenat LED amb sensors a totes les plantes. I la teulada del Campus Salut està coberta amb més de 400 m2 de plaques solars que es preveu que generin entre el 75 i el 85% del consum de l’edifici.

Les obres, que han patit retards i modificacions de pressupost, han costat, finalment, uns 7 milions d'euros i s’han finançat a parts iguals entre l’Ajuntament d'Igualada, la Diputació de Barcelona i la Generalitat. L'Ajuntament d'Igualada, també ha fet front al mobiliari.

Els estudis de Salut a Igualada

El campus igualadí ofereix un grau i un doble grau en l’àmbit de la Salut, impartits per la Universitat de Lleida. Per una banda, el Grau en Infermeria, que el curs passat va incrementar quaranta noves places. És la professió sanitària amb més demanda i aquests estudis al Campus d’Igualada ofereixen experiència clínica garantida des del primer curs en centres sanitaris i assistencials de la comarca. A més, els estudis d’infermeria a Igualada són un referent de qualitat i d’innovació gràcies a la col·laboració amb el 4D Health, centre capdavanter a Europa. Amb la gestió educativa de la Universitat de Lleida, s'ha aconseguit que les branques de salut i les tecnològiques tinguin ocupacions properes al 100% de places que s'ofereixen.

D’altra banda, la UdL és l’única universitat de l’Estat que ofereix el doble grau en Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia i ho fa al Campus d’Igualada. Aquesta titulació proporciona una formació específica i integrada per exercir les professions de fisioterapeuta i de dietista-nutricionista amb un perfil polivalent cursant la formació en cinc anys. En totes les titulacions, els estudiants fan pràctiques acadèmiques externes en empreses, institucions o entitats, que els faciliten la inserció laboral.

Actualment, l’oferta formativa universitària al Campus Universitari d’Igualada ofereix cinc graus, dos dobles graus i tres graus de l’àmbit de l’enginyeria industrial que es poden cursar parcialment a la ciutat. El curs 2023-2024 ha superat els 750 alumnes i d’aquí un parell de cursos, un cop hagi finalitzat la implementació del Grau en Informàtica i el nou grup del Grau en Infermeria, el Campus assolirà ja els 1.000 estudiants universitaris. L'Ajuntament d'Igualada insisteix que la ciutat ha de tenir més estudis universitaris. La UdL per la seva part, creu que podria ser relativament fàcil poder oferir formació en psicologia, i fins i tot fer-ho al nou edifici del passeig Verdaguer. L'Ajuntament també ha parlat de poder establir un grau de dret i un de medicina, sempre vinculats a les facultats de Lleida, però en aquest cas des de la direcció del rector es veu amb molta prudència, perquè, sobretot Medicina, és un grau d'una alta complexitat a l'hora d'implantar-lo i ja hi ha molta competència a la resta d'universitats catalanes.

Portes Obertes per a futurs estudiants el proper 27 d’abril

La Universitat de Lleida celebra el pròxim dissabte, 27 d'abril, la Jornada de Portes Obertes al Campus Universitari d’Igualada, on els futurs estudiants universitaris i les seves famílies podran conèixer tota l’oferta formativa de la UdL al campus igualadí i veure les seves instal·lacions per al curs 2024/25.