El PSC arrasa a Catalunya i l'independentisme perd 9 diputats al Congrés

Els socialistes pugen fins als 19 diputats i Sumar-ECP se situa en segon lloc, empatant a 7 amb ERC i Junts

El PP puja fins als 6 diputats mentre que CUP i PDeCAT es queden sense representació a l'hemicicle

La cap de llista del PSC per Barcelona a les eleccions espanyoles, Meritxell Batet, durant un acte a Barcelona.

La cap de llista del PSC per Barcelona a les eleccions espanyoles, Meritxell Batet, durant un acte a Barcelona. / ACN

Marta Sierra (ACN)

El PSC ha recuperat la primera posició a Catalunya en les eleccions generals després de 15 anys, guanyant 7 diputats més respecte a les eleccions del novembre del 2019. Els socialistes catalans han aconseguit 19 diputats al Congrés amb més d'1.194.464 vots i un 34,49% dels sufragis, amb més del 97% escrutat. A més, ha guanyat a les quatre circumscripcions catalanes per primer cop des del 2004. D'aquesta manera, ha fet el sorpasso a ERC a Girona, Lleida i Tarragona. Els resultats socialistes es reparteixen amb 13 escons a Barcelona, 2 a Tarragona, 2 a Girona i 2 a Lleida. Per tant, sumen cinc diputats a la capital catalana, un a Girona i un a Lleida.

A molta distància hi ha un triple empat a 7 escons entre Sumar-ECP, ERC i Junts. Tot i que, en nombre de vots, els comuns se situen en segona posició amb més de 25.000 vots més respecte a ERC. Els republicans, que van guanyar les eleccions del 2019, cauen 6 escons; mentre que la candidatura de Míriam Nogueras en perd un respecte fa 4 anys; i Sumar-En Comú Podem manté els 7 actuals. El PP passa dels 2 als 6 diputats, però se situa a 13 de distància respecte als socialistes. I el partit d'extrema dreta de Vox manté els 2 escons. La CUP, que ara en tenia 2, i el PDeCAT es queden sense representació al Congrés.

Esquerra, que van guanyar les eleccions del 2019, cau 6 escons; mentre que Junts en perd un respecte fa 4 anys; i Sumar-En Comú Podem manté els 7 actuals. El PP passa dels 2 als 6 diputats, però se situa a 13 de distància respecte als socialistes. I el partit d'extrema dreta de Vox manté els 2 escons. La CUP, que ara en tenia 2, i el PDeCAT es queden sense representació al Congrés.

Amb aquests resultats, l'independentisme perd 9 diputats al Congrés, 6 d'ERC, 1 de Junts i els 2 de la CUP.

Si bé la candidatura socialista de Meritxell Batet no ha assolit els 25 diputats històrics que Carme Chacón va aconseguir el 2008 -amb un 45% dels vots-, els socialistes s'han refet a Catalunya després de quinze anys en què, primer CiU (2011), després Comuns (2015 i 2016) i, per últim, ERC (2019), els van superar com a primera força.

Comparació amb el 2019

En les eleccions del novembre del 2019, el PSC es va situar en segona posició a Catalunya amb 12 diputats i va guanyar a la circumscripció de Barcelona. D'aquesta manera, va aturar la davallada continuada d'escons de les anteriors eleccions espanyoles a Catalunya. En els comicis del juny del 2016, els socialistes catalans havien obtingut el seu pitjor resultat de la història amb 7 diputats.

Ara el PSC de Salvador Illa torna a ser la força més votada en les generals a Catalunya, una situació que no es donava des del 2008, quan es va trencar el seu domini històric des de les primeres eleccions després de la dictadura franquista.

Els noms per circumscripcions

A Barcelona, arribaran al Congrés els socialistes Meritxell Batet, Miquel Iceta, Raquel Sánchez, José Zaragoza, Mercè Perea, Francisco Aranda Vargas, Lídia Guinart, Arnau Ramírez, Carmen Andrés, Ferran Verdejo, Sonia Guerra, Juan Carlos Jerez Antequera i Teresa Llorens.

Marc Lamuà i María Blanca arribaran al Congrés pels socialistes a Girona; a Lleida seran Montse Minguez i Amador Marqués; mentre que a Tarragona els noms seran Valle Mellado i Andreu Martín.