Feijóo guanya, però Sánchez aguanta i cap dels dos blocs suma majoria

Els populars s'aprofiten de la desaparició de Ciutadans i del retrocés de Vox i aglutinen el vot de dretes

Pedro Sánchez millora, amb dos diputats, els resultats del 2019, però els seus socis perden força

L'independentisme perd 9 diputats al Congrés, sis dels quals d'ERC

Feijóo (esquerra) i Sánchez, dirigint-se als seus seguidors, a les respectives seus de partit

Feijóo (esquerra) i Sánchez, dirigint-se als seus seguidors, a les respectives seus de partit / Agències

Pau Brunet

Pau Brunet

El 23-J deixa un escenari molt obert. Alberto Núñez Feijóo i el PP s'han adjudicat la victòria de les Eleccions Generals per davant del PSOE, però la suma dels seus 136 escons amb els 33 de Vox no assegura al bloc de dretes la majoria absoluta al Congrés, que està fixada en 176 diputats. I a l'altre costat de l'espectre polític, els socialistes i Sumar tampoc en tenen prou amb els seus 122 i 31 escons, respectivament, perquè Perdo Sánchez revalidi la presidència. La clau la tornen a tenir els partits independentistes catalans, que tot i perdre diputats, especialment ERC (6 de 13), continuen essent decisius, igual que Bildu i el PNB.

Sánchez, que va fer una aposta arriscada en avançar els comicis després dels mals resultats del PSOE a les municipals, ha aconseguit aguantar l'empenta dels populars i ha millorat lleugerament els números de fa quatre anys -de 120 ha passat a 122-, però els seus socis de govern han perdut força: Sumar ha obtingut 31 diputats i en tenia 35, mentre que ERC gairebé s'ha quedat amb la meitat dels que tenia (7), els mateixos que Junts i un més que Bildu (6), que supera el PNB (5).

Feijóo, per la seva banda, s'ha beneficiat de la desaparició de Ciutadans (que el 2019 ja agonitzava amb només 10 escons) i el retrocés de Vox, que tot i mantenir-se com la tercera força del Congrés dels Diputats, ha perdut 19 escons (de 52 ha passat a 33).

El PP ha guanyat al PSOE tant en escons com en vots i ha tenyit de blau un total de nou comunitats autònomes: Galícia, Astúries, Castella i Lleó, l'Aragó, Castella – La Manxa, Madrid, el País Valencià, Múrcia i Andalusia. 

La nit electoral ha començat favorable al PSOE, que ha estat la força més votada fins que l'escrutini ha arribat al 33%. En aquest moment, el PP s'ha col·locat al davant tal com pronosticaven els sondejos fets a peu d'urna i, de mica en mica, ha anat deixant el partit de Pedro Sánchez enrere.

L'independentisme perd 9 diputats a la cambra baixa

En clau catalana, el PSC ha estat el partit més votat a Catalunya, on ha obtingut 19 diputats. ERC, per contra, s'ha convertit en la força que més suport ha perdut en aquests comicis. Els republicans, encapçalats per Gabriel Rufián, han vist com dels 13 diputats han baixat fins als 7 (són uns 400.000 sufragis menys).Mentrestante, Junts per Catalunya n'ha perdut 1 i es queda amb 7, com ERC. I desapareix de l'hemicicle la CUP, que perd els seus dos escons. D'aquesta manera, l'independentisme es queda amb 9 diputats menys a la cambra baixa espanyola.

Dels 31 diputats de Sumar, 7 els ha aconseguit a Catalunya, on el PP n'ha tret 6 (en tenia 3) i Vox ha mantingut els seus 2 que ja va treure el 2019.

Igula que la CUP, el PDeCat també queda fora, relegat al novè lloc, just darrere del PACMA (Partit Animalista amb el Medi Ambient), que ha obtingut uns 5.000 vots més.

En número de vots, la reculada de l'independentisme se xifra en 700.000 enfront els resultats del 2019. En aquells comicis, 1.652.055 catalans van donar suport a ERC, Junts o la CUP. Aquest 2023, la dada és d'uns 950.000. El PP, que n'ha obtingut 468.000, ha superat en nombre de vots tant a ERC com a Junts. El PSC ha sobrepassat de llarg el milió i, en segona posició, se situa Sumar-ECP amb gairebé 500.000.

I és que per vots, el PSC se situa en primer lloc del 23-J (1,2 milions); Sumar, en segon (493.000); el PP, tercer (468.000); ERC, en quart (462.000); i Junts, en cinquè (392.000).