Feijóo es compromet a "obrir el diàleg" i Sánchez apunta a una eventual reedició del govern de coalició

Rufián diu que l'independentisme pot "decantar la balança" i Junts “no farà president a Sánchez a canvi de res”

Totes les reaccions dels candidats del 23-J a la victòria del PP a les generals

Les reaccions dels candidats de les eleccions als resultats del 23-J

Les reaccions dels candidats de les eleccions als resultats del 23-J

Redacció / ACN

Després de la victòria del PP en les eleccions generals, els candidats del 23-J han comparegut en conèixer els resultats de l'escrutini. Ni el bloc de la dreta, integrat per PP i Vox, ni el de l'esquerra, amb PSOE i Sumar i la resta de forces que van secundar en el seu moment la investidura de Pedro Sánchez, aconsegueixen la majoria absoluta, fixada en 176 diputats del Congrés. Aquestes són les reaccions dels candidats als resultats.

Feijóo (PP) es compromet a "obrir el diàleg" per a "intentar governar"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que "obrirà el diàleg" amb la resta de formacions polítiques per "intentar governar" l'estat espanyol després que els populars hagin estat la força més votada el 23-J, però s'hagin quedat lluny de la majoria absoluta, que tampoc assoleixen amb Vox. "Amb tota la humilitat, però també amb tota la determinació em faig càrrec de començar el diàleg per formar govern d'acord amb la voluntat majoritària de les urnes", ha dit aquest diumenge a la nit des del balcó de la seu estatal del PP al carrer Gènova de Madrid. "Demano que ningú tingui la temptació de bloquejar Espanya", ha subratllat. Feijóo ha reclamat que "no s'obri un període d'incertesa a Espanya". "Els espanyols han parlat i convé escoltar, han volgut que el PP obtingui la victòria", ha insistit. El president del PP s'ha dirigit "expressament" al PSOE i a "la resta de formacions polítiques" per instar-los a "no bloquejar el govern d'Espanya un cop més".

Alberto Nuñez Feijóo compareix després de la victòria del seu partit a les eleccions generals

Alberto Nuñez Feijóo compareix després de la victòria del seu partit a les eleccions generals / Juan Medina

Sánchez (PSOE): "El bloc involucionista ha fracassat: Som molts més els que volem que Espanya avanci"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha celebrat aquest diumenge els resultats del 23-J davant prop de dos milers de persones que s'han reunit davant la seu dels socialistes al carrer Ferraz de Madrid. Amb uns resultats que impedeixen un govern de PP i Vox, però que l'obligaran a buscar una abstenció de Junts per aconseguir una eventual investidura, Sánchez ha volgut proclamar el "fracàs" del "bloc involucionista" del PP i Vox i ha apuntat a una eventual reedició del govern de coalició. "Som molts més els que volem que Espanya avanci i així seguirà sent", ha sentenciat en un breu discurs.

Pedro Sánchez durant la seva compareixença després dels resultats del 23-J

Pedro Sánchez durant la seva compareixença després dels resultats del 23-J / JJ. Guillén

Santiago Abascal (VOX): "Estem absolutament preparats per fer oposició o per repetir eleccions"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha donat per perdut un govern de la dreta. "Estem absolutament preparats tant per a fer oposició com per a una repetició electoral", ha assegurat. Abascal ha felicitat Feijóo per haver guanyat aquest 23-J, però acte seguit ha carregat contra ell. "És el que volia; a i més, ho ha fet no dependent de Vox, com també volia", ha afirmat. El líder ultra imagina que Feijóo mantindrà l'oferta a Sánchez "per veure si li permet governar", mantenint la línia de "blanquejar" el PSOE, i afirma que veu "molt mala notícia" que el socialista pugui "bloquejar" la investidura de Feijóo "o pitjor encara, acabar essent investit amb el suport del comunisme, el separatisme i el terrorisme, que té més capacitat de xantatge".

Santiago Abascal compareix després de la victòria del PP

Santiago Abascal compareix després de la victòria del PP / Mariscal

Vox firma el millor resultat en unes generals a Catalunya

 Vox ha firmat el millor resultat històric en unes eleccions generals a Catalunya, ja que ha pujat 1,5 punts respecte al 2019 i ha mantingut els dos escons que va aconseguir fa quatre anys. En les eleccions de novembre del 2019, el partit d'extrema dreta va obtenir 2 diputats al Congrés per les circumscripcions catalanes i un 6,3% dels sufragis, amb un total de 243.640 vots, una xifra que ara ha superat en uns 25.000 vots amb el 98% escrutat. La formació torna a repetir la representació només per la circumscripció de Barcelona, on ha sumat el 7,5% dels sufragis. Vox ha millorat resultats a les quatre demarcacions catalanes respecte al 2019 i aconsegueix el millor resultat a Tarragona.

Yolanda Díaz (Sumar) insta els partits "progressistes i demòcrates" a "dialogar a partir de demà"

La candidata de Sumar, Yolanda Díaz, ha instat els partits "progressistes i demòcrates" a "dialogar a partir de demà" per "garantir el govern". "Saben que faig de la política el diàleg. Des de demà mateix començaré a dialogar amb totes les forces progressistes i demòcrates del nostre país per garantir el govern a Espanya. Des de demà mateix ho començaré a fer", ha dit Díaz des de la seu de Sumar a Madrid, on la formació ha seguit la nit electoral. La líder de Sumar ha confiat poder reeditar el govern de coalició per gestionar "millor", "satisfer les insuficiències" i donar "tranquil·litat al país. "Hi havia gent molt preocupada i avui la gent anirà a dormir més tranquil·la", ha remarcat Díaz, que ha dit que la democràcia surt "enfortida".

La vicepresidenta espanyola en funcions i candidata de Sumar a la presidència, Yolanda Díaz, al míting central de Sumar-En Comú Podem

La vicepresidenta espanyola en funcions i candidata de Sumar a la presidència, Yolanda Díaz, al míting central de Sumar-En Comú Podem / Gerard Artigas

Sumar es manté com a quarta força amb 31 diputats

 Sumar ha obtingut un total de 31 diputats amb el 99% escrutat i manté la quarta posició que ja va aconseguir el 2019 amb Podem. El partit de la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha obtingut cinc diputats més i ha passat dels 26 als 31. En concret, la candidatura ha obtingut 2.995.014 vots i un 12,31% dels sufragis. En relació als últims comicis, Sumar ha obtingut 600.000 vots més. Catalunya és la comunitat autònoma on més vots ha obtingut Sumar, amb 7 diputats, seguida d'Andalusia (6) i Madrid (6). On més escons ha perdut el partit liderat per Yolanda Díaz és al País Basc, que ha passat de tenir 3 diputats el 2019 amb Podem a obtenir-ne un aquest diumenge.

Gabriel Rufián (ERC) crida l'independentisme a "posar-se d'acord"

ERC ha fet una crida perquè l'independentisme "es posi d'acord" després de les eleccions del 23-J. El cap de llista -i ja diputat electe-, Gabriel Rufián, ha avisat que, de fet, l'independentisme pot "decantar la balança" de la presidència del govern espanyol. Des de l'Estació del Nord, on els republicans han seguit la nit electoral, Rufián ha pujat a l'escenari acompanyat de la cúpula del partit i de les candidatures, a més del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha avisat que repetir els comicis seria un "fracàs". A més, Rufián ha celebrat haver guanyat Junts. Al seu torn, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reiterat l'estesa de mà a tots els demòcrates i independentistes per "defensar Catalunya conjuntament".

El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián

El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián / Alejandro García

ERC passa de 13 a 7 diputats i se situa com a tercera força

ERC ha passat de 13 a 7 diputats a les eleccions al Congrés i ha perdut gairebé la meitat dels vots passant de 874.859 l’any 2019 a 457.978 aquest diumenge amb el 98,91% escrutat. Els republicans s’han situat en la tercera posició, tot i que han empatat amb representants a Junts i Sumar-ECP, que és la segona força a Catalunya. Com ha destacat el partit és encara però, la primera força independentista del país. Si a les eleccions de novembre del 2019, Esquerra va guanyar a les circumscripcions de Tarragona, Girona i Lleida, i en aquests comicis no ha guanyat en cap de les quatre on s’ha imposat el PSC. A Barcelona passa de set a quatre diputats, i a Girona, Tarragona i Lleida, de dos a un.

Nogueras referma que Junts “no farà president a Sánchez a canvi de res”

Junts per Catalunya "no es mou un mil·límetre" d'allà on era, encara que la governabilitat de l'Estat estigui en les seves mans. Així ho ha volgut deixar clar la seva candidata a les eleccions del 23-J, Míriam Nogueras, que ha deixat clar que "no faran president a Sánchez a canvi de res". La cap de llista, acompanyada de tota la cúpula del partit a l'Hotel Barceló Sants de Barcelona, també ha fet una crida a la "unitat independentista" i ha allargat la mà a ERC a sumar-se a la seva estratègia. Tots dos partits independentistes han empatat a set escons, en el cas de JxCat un menys que els aconseguits fa quatre anys conjuntament amb el PDeCAT.

La candidata de Junts, Míriam Nogueras, celebra els resultats electorals al costat del cap de llista al Senat, Antoni Castellà,. i el portaveu del partit, Josep Rius

La candidata de Junts, Míriam Nogueras, celebra els resultats electorals al costat del cap de llista al Senat, Antoni Castellà,. i el portaveu del partit, Josep Rius / Nico Tomás

Junts empata en escons amb ERC a les eleccions generals

 Junts ha aconseguit empatar en escons amb ERC a les eleccions generals del 23-J, malgrat perdre un diputat i quedar-se amb 7 representants a Madrid. La candidatura de Míriam Nogueras ha rebut més de 389.700 vots, que representen un 11,17% dels sufragis amb més del 97% escrutats. Tot i baixar en un escó respecte als resultats de JxCat el novembre 2019, el partit Laura Borràs i Jordi Turull es manté com a quarta força en les eleccions espanyoles a Catalunya. La formació ha obtingut 3 diputats a Barcelona, un menys que en l'anterior, mentre que conserva els 2 de Girona i el diputat de Lleida i de Tarragona.

Albert Botran (CUP): “No acaba res ni ningú se’n va cap a casa”

 La CUP ha quedat fora del Congrés dels Diputats i no ha aconseguir revalidar el resultat de dos escons que va aconseguir el 2019. La formació, que ha centrat la campanya en la defensa d'un referèndum d'autodeterminació per Catalunya, ha assolit el 2,8% del vot, menys de la meitat ue fa quatre anys, en els que van ser els primers comicis estatals amb participació dels anticapitalistes. El cap de files dels anticapitalistes a Barcelona, Albert Botran, ha admès que els resultats "són dolents" però ha avisat que "no acaba res ni ningú se'n va cap a casa" perquè la formació està acostumada a treballar "fora les institucions".

El cap de files dels anticapitalistes a Barcelona, Albert Botran, valora els resultats del 23-J

El cap de files dels anticapitalistes a Barcelona, Albert Botran, valora els resultats del 23-J / Aina Martí

La CUP perd els dos diputats que va obtenir el 2019

 La CUP ha perdut els dos diputats que havia obtingut en les darreres eleccions espanyoles del 2019 i, per tant, es queda sense representació al Congrés. Amb el 96% escrutat, la formació ha obtingut 95.357 vots (2,81%), mentre que fa quatre anys -la primera vegada que la formació es presentava a unes eleccions espanyoles- van rebre el suport de 246.971 persones (6,37%). D'aquesta manera, els cupaires han baixat 3,56 punts percentuals respecte fa quatre anys. Albert Botran era el cap de llista per Barcelona, mentre que Mireia Vehí -la fins ara portaveu de la CUP al Congrés- encapçalava la llista a Girona. Botran ha admès els "resultats dolents", però ha remarcat que "no acaba res, ningú se'n va cap a casa"

Roger Montañola (PDeCAT): "És una derrota sense pal·liatius"

El candidat del PDeCAT – Espai CiU, Roger Montañola, ha estat el primer a comparèixer per assumir el fracàs de la seva formació al no obtenir cap diputat al Congrés. "Ens ha anat molt malament, és una derrota sense pal·liatius", ha assegurat el cap de llista. "La nostra opció política és una de les grans perdedores", ha insistit després de no assolir ni l'1% dels vots a Catalunya, i quedant per sota de la CUP i del PACMA. "Ens ha anat molt malament, assumeixo tota la càrrega personalment", ha dit el número u d'Espai CiU. Tot i això, Montañola ha fet una segona lectura indicant que "es confirma que el procés s'ha acabat" i ha demanat que Catalunya torni a "la moderació, al sentit comú i al respecte, a una política adulta".

Roger Montañola, candidat del PDeCAT - Espai CiU, compareixent durant la nit elecotral en no aconseguir cap diputat

Roger Montañola, candidat del PDeCAT - Espai CiU, compareixent durant la nit elecotral en no aconseguir cap diputat / Arnau Martínez / Maria Pratdesaba