La costa catalana viu un bon estiu turístic però no tant com es preveia

Segons els experts, l’augment de viatgers a l’estranger després d’anys de restriccions fa que algunes destinacions catalanes com la Costa Brava no compleixin les previsions d’ocupació de principis d’estiu

Banyistes a la platja de Sant Feliu de Guíxols

Banyistes a la platja de Sant Feliu de Guíxols / Pere Duran

EFE

Catalunya viu un bon estiu turístic, tot i que algunes zones no estan complint les expectatives amb què van començar la temporada, com la Costa Brava o la Costa Daurada.

L'augment dels viatges a l'estranger després d'anys de restriccions per la pandèmia és un dels motius, segons experts, que fa que algunes destinacions catalanes no compleixin les previsions de principi d’estiu, malgrat que els nivells d'ocupació són bons.

Una d'aquestes zones és la Costa Brava on, segons la gerent de la Costa Brava Centre, Judit Lloberol, al juliol «es va treballar molt bé, però no es va arribar al que s'esperava perquè s'havien posat expectatives molt altes. La gent esperava treballar com l'any passat i no ha estat així», tot i que ha insistit que el balanç està sent positiu.

Lloberol creu que una de les causes d'aquesta situació és que la gent es mou més pel territori, alhora que hi ha molts turistes que se'n van a l'estranger, per això al juliol s'ha treballat més o menys igual que abans de la pandèmia. Tot i això, a partir de la setmana passada s’ha notat «un canvi important» i hi ha molta més gent perquè el turisme nacional fa més vacances a l'agost.

Així, l'ocupació mitjana al juliol a la zona del Baix Empordà va ser entre el 85 i el 90%, mentre que la primera quinzena d'agost s'espera tancar amb un 90 i un 95%.

Tot i la pujada de preus que, a la zona pot ser un 10%, els establiments no han notat que la gent gasti menys. «Els restaurants són plens», diu Lloberol.

Dos turistes en un restaurant davant la platja

Dos turistes en un restaurant davant la platja / Álex Zea

Tampoc el turisme rural està complint expectatives i, si a la primavera es preveia una temporada molt bona, el juliol ha acabat amb ocupacions que ronden entre un 60 i un 70% i s'espera tancar l'agost amb entre un 80 i un 90%, quan l'any passat molts establiments van penjar a l'agost el cartell de complet, com passava abans de la pandèmia.

La portaveu de la Confederació de Turisme Rural i Agroturisme de Catalunya (Turalcat), Montse Coberó, ha assegurat que hi ha menys ocupació que l'any passat i creu que aquesta situació és a causa, en part, al fet que la gent ha recuperat els viatges a l'estranger i que la calor extrema n'ha inclinat molts cap a la platja o a destinacions del nord i centre d'Europa. «No és catastròfic, però no està anant tan bé com s’esperava», assegura Coberó.

Juliol convuls a la Costa Daurada

A la mateixa situació que la Costa Brava es troba una zona turística similar com la Costa Daurada.

Segons el portaveu de la Federació d'Hostaleria i Turisme, Xavier Guàrdia, factors com la climatologia o la inflació que afecta Europa comporta que hi hagi reserves més curtes, cosa que ha fet que el mercat estigués una mica «convuls» al mes de juliol, que va registrar una ocupació a la zona d'entre el 75 i el 80%.

A l'agost, l'ocupació està entre el 90 i el 95%, cosa que, segons el portaveu de la Federació d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona, és «una situació bona».

Per tot això, Guardià creu que la temporada d'estiu es tancarà amb xifres properes al 2019 i per sota de les del 2022, que va ser un any «espectacular» els mesos de juliol i agost.