El Govern augmentarà un 9% la partida d’educació després del revés de PISA

L’increment previst per al 2024 significa que, en xifres absolutes, la conselleria sobrepassarà la barrera dels 7.000 milions d’euros

Sara González / Quim Bertomeu

El Govern mira de sufocar la crisi educativa provocada pels catastròfics resultats de l’informe PISA amb dues línies d’actuació. D’una banda, amb la posada en marxa de la comissió de 18 experts pactada amb l’oposició que s’encarregarà de definir tant les actuacions d’urgència de cara al pròxim curs escolar com les que es poden aplicar a mitjà i llarg termini. De l’altra, amb una nova injecció de recursos a través dels pressupostos de la Generalitat per al 2024. Segons ha pogut saber El Periódico, diari del mateix grup editorial de Regió7, la partida per a l’àmbit educatiu creixerà al voltant d’un 9% en els comptes d’aquest any respecte als del 2023. Això significa que, en xifres absolutes, la Conselleria d’Educació sobrepassarà la barrera dels 7.000 milions d’euros.

Entre els plans econòmics del Govern de Pere Aragonès ja figurava que el Departament de la consellera Anna Simó fos un dels més beneficiats en el repartiment de partides. De fet, aquesta va ser la promesa que va llançar la Generalitat en una de les seves compareixences per sortir al pas de l’informe PISA. El Govern va posar com a punt de partida en la negociació amb l’oposició que almenys aquest Departament augmentaria un 6,5%, tot i que finalment s’acostarà al 9%. De fet, els departaments d’Educació i Economia ja han tractat aquesta qüestió.

Reunió amb el PSC

Les negociacions estan en marxa, principalment amb el PSC, Junts i els Comuns, i avui es produirà una reunió dels socialistes amb el Govern. A tots ells, la Generalitat els ha facilitat un document de 1.000 pàgines amb tots les partides detallades per departaments i programes, a més de la llei de mesures fiscals i financeres. Dimarts la portaveu l’Executiu, Patrícia Plaja, va assegurar que volen "intensificar" les negociacions per tenir els comptes al més aviat possible. Això sí, no va posar un horitzó precís perquè sap que això depèn en bona part dels partits de l’oposició. "Si depengués de nosaltres, seria demà mateix perquè està pràcticament a punt", va afirmar.

El PSC vol saldar comptes

Malgrat la urgència del Govern, des del PSC posen per ara fre a la negociació. El seu líder, Salvador Illa, va exigir a finals de l’any passat que s’augmentessin els recursos destinats a l’àmbit educatiu per "acostar-se de manera progressiva" a la inversió del 6% del PIB que fixa l’Estatut. No obstant, els socialistes acudiran a la reunió d’avui amb la intenció de reafirmar que, abans dels pressupostos del 2024, cal saldar comptes del que es va pactar el 2023.

Illa s’ha proposat ser dur amb allò que es va pactar en matèria d’infraestructures i que Aragonès no ha complert encara, com el conveni de la B-40 –que està encarrilat perquè es firmi aviat–, la creació de la comissió d’estudi sobre l’Aeroport de Barcelona-el Prat i l’aprovació del pla urbanístic del Hard Rock. Sense aquests gols que es vol apuntar el PSC, tot i saber la incomoditat que provoquen en ERC, Illa no vol accelerar la negociació. Des de la Generalitat repliquen que el desbloqueig de la B-40 i de l’aeroport està en mans del Govern.

El PSC també transmetrà en la trobada amb l’Executiu que aquesta interlocució pels comptes no pot estar condicionada a la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, com ha verbalitzat ERC. "No hi haurà un intercanvi de cromos", insisteixen per activa i per passiva els socialistes, conscients que Aragonès necessita els seus vots, de la mateixa manera que Sánchez necessitarà els dels republicans. Si una cosa busca el cap de l’oposició, com ja va fer el 2023, és portar ell les regnes del calendari.

Els Comuns, lluny; Junts, juga

Els Comuns, al seu torn, assenyalen la "passivitat" que està tenint el Govern a l’hora de negociar-hi i asseguren que res s’ha mogut en l’inici d’any i que, per tant, es manté la distància constatada a finals del 2023. Els de Jéssica Albiach continuen insistint que Aragonès es desvinculi del tot d’aquells projectes que, precisament, tant el PSC com Junts consideren una prioritat. I és que aquesta vegada, a diferència del 2023, Junts ha decidit jugar la partida de la negociació econòmica. Quan falta un any per a les eleccions catalanes, també a l’oposició hi ha competència per erigir-se en l’"alternativa responsable" al Govern d’ERC.