Aragonès proposa un referèndum emparat en la Constitució amb la pregunta "Vol que Catalunya sigui un Estat independent?"

La Moncloa tanca la porta a la convocatòria i vincula les declaracions del president de la Generalitat a la campanya del 12-M

El director de l'Institut d'Estudis d'Autogovern, Joan Ridao, entrega al president de la Generalitat, Pere Aragonès, un informe sobre els instruments jurídics per celebrar un referèndum

El director de l'Institut d'Estudis d'Autogovern, Joan Ridao, entrega al president de la Generalitat, Pere Aragonès, un informe sobre els instruments jurídics per celebrar un referèndum / ACN

ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet públic aquest dimarts l'informe que l'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA) ha elaborat sobre la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. El document, que Aragonès ha presentat al Consell Executiu, proposa que la consulta sigui pactada amb l'Estat i que es convoqui mitjançant l'article 92 de la Constitució, ja que es tracta d'una decisió política de transcendència especial. El referèndum s'hauria de circumscriure a Catalunya i tindria la següent pregunta: "Voleu que Catalunya sigui un Estat independent?"

En una compareixença al Palau Centelles, seu de l'IEA, Aragonès ha donat a conèixer el contingut de l'informe a la premsa i ha defensat que és "sòlid" i "una eina per tornar a obrir camí". "No som davant d'un impossible", ha dit el president, que ha subratllat que l'article 92 de la Constitució "permet que es pugui celebrar directament el referèndum sense cap mena de modificació legislativa".

Tot i que ha insistit que no és l'única via que permetria celebrar la consulta, ha afegit que el document conegut aquest dimarts "pot ser de gran utilitat per afrontar la nova etapa de les negociacions amb l'Estat". S'hi planteja una pregunta binària i "inequívocament clara" en una consulta sense un mínim de participació previst.

El Consell Acadèmic per l’Acord de Claredat va entregar el passat 16 d'octubre el seu informe a Aragonès, que va encarregar-ne un de nou a l'Institut d'Estudis de l'Autogovern perquè concretés els instruments jurídics per poder celebrar un referèndum a partir de les consideracions del primer document i quines característiques hauria de tenir la consulta.

La Moncloa tanca la porta a la proposta

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha tancat la porta a la proposta d'Aragonès. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Alegría ha apuntat que la proposta se circumscriu en l'àmbit electoral del 12-M. "La posició que ha traslladat Aragonès és la seva posició, però no és en absolut la d'aquest govern, i menys la de la majoria de la societat catalana", ha dit. Segons Alegría, la proposta del president de la Generalitat "va en contra" de l'aposta del seu govern per la "unitat, el retrobament i l'avenç" de Catalunya i Espanya. Una política, ha afegit, que té el suport "de la majoria de la societat catalana".

Segons Alegría, la proposta d'Aragonès "no està en absolut al full de ruta del govern" espanyol, que passa per "la unitat, el retrobament i la concòrdia". "Unes polítiques que han estat avalades clarament per la societat catalana", ha dit.

També ha negat que la petició pugui afectar la legislatura espanyola. "Som conscients que la majoria parlamentària passa pel diàleg amb diferents grups", i "continuarem amb un diàleg constructiu per aplicar lleis i mesures que millorin la vida de la gent".