Els vigilants de seguretat tindran moltes restriccions per actuar en un centre comercial

Aviat, els vigilants només podran actuar davant certes situacions

Així doncs, estem protegits en un centre comercial?

Restriccions en matèria de seguretat als centres comercials

Restriccions en matèria de seguretat als centres comercials / freepik

El portal especialitzat en el món judicial, Confilegal, ens explica que, a partir d'ara els vigilants de seguretat que treballin en centres comercials no podran actuar davant un robatori dins una botiga. Aquesta decisió s'ha pres en una reunió entre els professionals del sector de vigilància i la Unitat Central de Seguretat Privada de Policia Nacional (organisme que regula les funcions dels vigilants).

Més limitacions dels vigilants

A part de la no implicació en robatoris dins botigues, tampoc podran intervenir en zones comunes del centre comercial. Tot i això, en aquest punt, hi ha matisos. En el cas que actuessin, haurien de justificar i mostrar proves reals del delicte a través de les càmeres de seguretat o amb una denúncia de la botiga.

Quan poden intervenir els vigilants de seguretat

En les zones comunes quan hi hagi proves per corroborar la seva actuació de detenció...

Dins les botigues, només si veuen un delicte "in fraganti" o si veuen que hi ha un risc real per la integritat d'una persona, incidència sanitària o avís per bomba.

Així doncs, amb aquestes restriccions, s'haurà de modificar la Llei 5/2014 de Seguretat Privada. Aquests canvis seran vigents per a totes les comunitats autònomes, menys a Catalunya i el País Basc. Aquestes dues comunitats autònomes tenen regulades les funcions dels vigilants per la mateixa policia autonòmica.

Poca seguretat en el centres comercials

Poca seguretat en el centres comercials / 4045

En el cas que, no es vegi el delicte "in fraganti" i, a més, sigui la botiga qui doni l'avís de robatori, els vigilants hauran de trucar a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. I si aquest lladre s'escapa dins el centre comercial, els vigilants només podran actuar quan estigui en zones comunes, fins a la intervenció de la policia. Sempre que hi hagi proves sobre el robatori per part de la botiga, a part de presentar una denúncia.