Alpedrete rectifica i mantindrà el nom de l'actriu manresana Assumpció Balaguer a la Casa de la Cultura

El consistori assegura que la mesura proposada, que també implicava el canvi de nom de la plaça Paco Rabal, "responia la voluntat dels veïns" d'anomenar "plaça Espanya" algun espai viari i "Las Canteras" un espai municipal

La Casa de la Cultura d'Alpedrete, batejada amb el nom d'"Assumpció Balaguer"

La Casa de la Cultura d'Alpedrete, batejada amb el nom d'"Assumpció Balaguer" / Arxiu / AJUNTAMENT D'ALPEDRETE

L'Ajuntament d'Alpedrete, en la Comunitat de Madrid, ha decidit rectificar aquest dilluns i tornar a instaurar els noms de la plaça Paco Rabal i de la casa de la cultura Asunción Balaguer, després de canviar els seus noms, fa un parell de setmanes, a plaça d'Espanya i ‘Las Canteras’.

Així ho ha decidit l'equip de Govern de Alpedrete, format per PP i Vox, després d'una reunió d'urgència que s'ha mantingut aquest dilluns a la tarda.

Segons ha explicat el Consistori en un comunicat, “s'havia recollit la voluntat dels veïns, d'anomenar plaça Espanya un espai viari del municipi, així com Las Canteras algun espai municipal”.

”És evident que no hem sabut explicar la voluntat d'aquest canvi que, en cap moment, pretenia menyscabar o menysprear el llegat cultural de dues persones estimades, no sols pels veïns de Alpedrete, sinó del conjunt del país, i complir amb una altra voluntat existent en el municipi”, ha assenyalat el Consistori.

Així mateix, des de Alpedrete han reiterat el seu “respecte i afecte” a Paco Rabal i l'artista manresana Asunción Balaguer, per la qual cosa en la pròxima Junta de Govern es restituirà el nom de la plaça i el centre cultural.

Aquests esdeveniments han tingut lloc després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, hagi assegurat aquest dilluns que està “totalment en contra” de la decisió de l'alcalde popular del municipi de Alpedrete de retirar els noms de Paco Rabal i Asunción Balaguer del municipi.

“Des de Comunitat de Madrid i PP de Madrid estem totalment en contra de la decisió”, ha escrit Ayuso en la xarxa social X, en un missatge en el qual ha demanat a l'alcalde d'Alpedrete, Juan Rodríguez, una rectificació “davant grandària error”.

En la mateixa línia s'ha pronunciat a través de la xarxa social el portaveu nacional del PP, Borja Sémper, qui ha coincidit en la petició de rectificació de la presidenta madrilenya: "Tota la raó (...) Aquesta decisió és un despropòsit. Confiem en una rectificació urgent de l'ajuntament", ha publicat Sémper.

El dijous passat, els grups de Más Madrid i del PSOE de l'Assemblea de Madrid van criticar en el Parlament regional la decisió adoptada el 26 d'abril a l'Ajuntament de Alpedrete, on governen PP i Vox, de retirar les plaques d'homenatge a Asunción Balaguer i a Paco Rabal de la Casa de la Cultura i de la plaça als quals donaven el seu nom, respectivament.

A més, el 26 d'abril desenes de veïns de Alpedrete es van concentrar al centre de la localitat per expressar la seva indignació per la decisió del Govern municipal i reclamar que es reverteixi el canvi de noms de la plaça.

"Han trigat dues setmanes i mitja a fer marxa enrere", ha dit aquesta nit en declaracions a EFE Benito Rabal, qui ha indicat que s'ha assabentat "per la premsa" de la rectificació de l'Ajuntament de Alpedrete.

"Ha triomfat la raó, gràcies a la mobilització popular, als partits de l'oposició, als mitjans i al fet que els pesos pesants del PP han fet força perquè veien el que se'ls venia damunt", ha afegit el fill de Paco Rabal i Asunción Balaguer.

Paco Rabal era natural d'Águilas (Múrcia) i Asunción Balaguer de Manresa (Barcelona), però la parella es va instal·lar en Alpedrete a principis de la dècada dels vuitanta en companyia dels seus fills, on van viure fins a la seva defunció en 2001 i 2019, respectivament.