Sisme a Turquia i Síria

Què són les estranyes llums que es van veure al cel abans del terratrèmol de Turquia?

Formen part d'un fenomen que es coneix com a triboluminiscència

La ciutat de Hatay, a Turquia, després del terratrèmol

La ciutat de Hatay, a Turquia, després del terratrèmol / efe

Redacció

Un conjunt d'estranyes llums van il·luminar el cel de Turquia i Síria poc abans que es produís el terratrèmol de magnitud 7,7 que ha deixat milers de morts en ambdós països. L'estrany fenomen va ser enregistrat en múltiples vídeos que circulen per internet. No obstant, aquest misteri té una resposta científica: es tracta de les anomenades llums de terratrèmol (EQL, per les seves sigles en anglès) o triboluminiscència.

Aquestes manifestacions lluminoses són habituals quan es produeixen sismes. els esclats s’associen al terratrèmol a partir de la fricció de les partícules presents a l’escorça terrestre que «generen efectes tant elèctrics com electromagnètics», tal com explica Esteban Hernández, acadèmic de l’Institut de Geofísica (IGf) de la Universitat Autònoma de Mèxic.

«Les roques de l’escorça terrestre tendeixen a tenir certes imperfeccions i en ser sotmeses a aquesta fricció deixen anar electrons o càrregues elèctriques». Aquests electrons carregats d’«energia cinètica» tendeixen a buscar alguna sortida. Per això, surten i impacten contra l’atmosfera. El xoc fa que l’energia es transformi en energia lluminosa, provocant el fenomen que coneixem com a triboluminiscència.

A més d’aquesta situació, els moviments tel·lúrics provoquen caigudes de pals de llum i curtcircuits en la línia elèctrica, cosa que provoca també llums en l’aire.