Un atac de l'exèrcit israelià mata set cooperants a Gaza de World Central Kitchen, l'ONG del xef José Andrés

L'organització apunta que es tracta d'un acte "deliberat" i anuncia una pausa de les operacions a la regió

Membres de Protecció Civil Europea i Operacions d'Ajuda Humanitària examinen l'arribada de subministraments a l'aeroport de N'Djamena (Txad)

Membres de Protecció Civil Europea i Operacions d'Ajuda Humanitària examinen l'arribada de subministraments a l'aeroport de N'Djamena (Txad) / ACN

ACN

Un atac de les forces de defensa d'Israel (IDF, per les seves sigles en anglès) ha provocat la mort de set cooperants a Gaza de l'ONG World Central Kitchen, l'organització del xef José Andrés. Els fets s'han produït aquest dilluns, quan un comboi amb el logotip de l'entitat ha estat interceptat per l'exèrcit israelià poc després de sortir d'un magatzem situat al centre de la Franja per distribuir ajuda entre la població palestina. En un comunicat emès a les xarxes, l'organització apunta que es tracta d'un acte "deliberat" per part de l'IDF i anuncia una pausa de les operacions a la regió. "No és només un atac contra World Central Kitchen, és un atac contra les organitzacions humanitàries; és intolerable", lamenta l'ONG.

En el mateix comunicat, l'organització ha informat que les set víctimes mortals eren de nacionalitat australiana, polonesa, britànica, palestina i una tenia la doble nacionalitat canadenca i estatunidenca.

"Tinc el cor trencat; [...] l'amor que tenien per alimentar les persones, la seva determinació per demostrar que la humanitat està per sobre de tot i l'impacte que van tenir sobre innombrables vides seran recordats i apreciats per sempre", ha assenyalat la consellera delegada de l'ONG, Erin Gore.

Arran de l'atac, des de l'exèrcit israelià asseguren que s'està duent a terme una "profunda investigació als més alts nivells" per entendre "les circumstàncies d'un tràgic incident".

Condemnes des de la Unió Europea

L'alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha condemnat l'atac i ha demanat una investigació "urgent" dels fets. "Malgrat les demandes de protegir civils i treballadors humanitaris, veiem noves víctimes innocents", ha lamentat en un missatge a X.

En aquest sentit, ha subratllat que la resolució del Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) -que aposta per un alto el foc immediat, un accés sense restriccions a la Franja d'ajuda humanitària i una major protecció dels civils- s'ha d'implementar "de forma immediata".

En la mateixa línia s'ha expressat l'eurocomissari per a la Gestió de Crisi, Janez Lenarcic, qui ha condemnat el que és "un atac més" sobre el personal d'organitzacions humanitàries a Gaza. "Cal aturar-ho; ara", ha escrit a X, acompanyant el missatge d'una petició d'alto el foc a la zona.