L'Ajuntament de Sant Fruitós reforça el tractament preventiu contra el mosquit tigre a Les Brucardes

ERC, a l'oposició, havia demanat debatre al proper ple possibles mesures a emprendre davant la proliferació de l'espècie

Tractaments contra el mosquit tigre en embornals de Sant Fruitós

Tractaments contra el mosquit tigre en embornals de Sant Fruitós / AJUNTAMENT DE SANT FRUITÓS

Redacció

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha activat un protocol d'emergència a la urbanització de Les Brucardes per tal d'evitar la proliferació que el mosquit tigre està tenint a la zona, tal com es ve constatant des de ja fa un temps.

Davant de l’evident augment d’aquest insecte, l'empresa encarregada del control de plagues al municipi ha dut a terme aquesta setmana una acció de reforç que s'ha centrat principalment en els embornals de la urbanització, on l'aigua queda estancada i això fa que es converteixin en un espai ideal per a la posta d'ous i el creixement de les larves. Les accions que s'han fet ara són un reforç dels tractaments preventius d'aquesta plaga que ja es porten a terme de forma periòdica entre els mesos de maig i octubre, però que han requerit d'una major incidència perquè s'ha detectat una presència més alta d'aquesta espècie del que és habitual.

Es tracta, sobretot, de mesures preventives que bàsicament consisteixen a buidar cada cinc dies els recipients que puguin acumular aigua, com ara gerros, galledes, joguines, plats o altres estris; tapar o buidar dos cops per setmana safareigs o basses; evitar acumulacions d'aigua en canalitzacions; mantenir netes les piscines; i tapar forats on es pugui acumular aigua.

Un tema que preocupa

La proliferació del mosquit tigre i la manera de fer-hi front ja fa un temps està present en les polítiques de salut pública de Sant Fruitós, i cada vegada amb una major incidència. Al marge de les accions extra que s'han fet, el grup municipal d'ERC, ara a l'oposició, justament acabava d'anunciar la proposta de portar una moció al proper ple per debatre a fons possibles mesures a emprendre per evitar l'expansió d'aquest mosquit, que va a més. Els republicans sostenen que un estudi recent que ha inspeccionat 24 embornals de la urbanització de les Brucardes, ha constatat que n'hi havia 18 que tenien aigua estancada, i la majoria contenien larves de mosquit tigre (Aedes albopictus). Es tracta d'una espècie del sud-est d’Àsia, que ha estat present al Bages des de l'any 2009 i que s'ha anat estenent i multiplicant. Les picades de les femelles d'aquest mosquit provoquen molèsties i també poden actuar com a propagadors de malalties com el chikungunya, el dengue o el Zika, mentre que els ous i les larves es reprodueixen en petites masses d'aigua estancada.

Davant d'això, en la moció prevista per ERC es proposa l’elaboració d’un inventari i un plànol que reculli tots els embornals públics del municipi on s'acumuli aigua estancada; la presa de mesures necessàries per evitar l'acumulació d'aigua estancada en aquells embornals que no són sifònics i on l'aigua no té cap funció específica; i la realització de les actuacions pertinents per evitar que les larves del mosquit tigre es desenvolupin en els embornals sifònics.