Sant Vicenç reviurà la inauguració del pont sobre el Llobregat en el seu centenari

La jornada, del 9 de setembre, inclourà una recreació històrica i reproduirà les activitats festives que es van fer fa cent anys

Una imatge del pont centenari

Una imatge del pont centenari / ARXIU | SALVADOR REDÓ

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Sant Vicenç farà festa grossa el dissabte 9 de setembre amb la commemoració d’una gran fita històrica per al municipi: el centenari de la inauguració del pont d’accés al nucli sobre el Llobregat, que va tenir lloc el 8 de setembre del 1923. «Va ser el primer pas per obrir Sant Vicenç al món», apunta el regidor de Festes, Pau Polo, i per això es vol celebrar a l’engròs el dia 9 i en altres dates encara per concretar.

L’Ajuntament, en col·laboració amb entitats locals, està ultimant el programa, però la idea és intentar reproduir al màxim les activitats que es van fer en la inauguració de fa cent anys, i simplement adaptar-les a l’actualitat. L’acte central serà la recreació històrica, a les 12 del migdia al pont mateix, tant de la construcció i la inauguració com del procés convuls que hi va haver abans no es va poder completar. «Va ser la primera gran obra de la Mancomunitat de Catalunya» amb la presència de nombroses autoritats, explica Polo, i per això ara també se n’han convidat, tot i que encara estan per confirmar. I com en aquella ocasió, l’espectacle teatral que ara es prepara també inclourà el pas del primer cotxe pel pont, intentant que sigui el mateix model que fa cent anys, i que aleshores duia de passatgers el secretari Pere Canal i dues pubilles.

La inauguració del pont anirà precedida d’un trilleig de campanes i de la Diana Florejada, que és el nom amb què es va descriure una cercavila per anar a rebre les autoritats sota el repic de les campanes, i que aquesta vegada tornarà a recórrer carrers del poble fins a l’Ajuntament amb Xarop de Canya. I a la tarda, hi haurà un partit de futbol (del qual encara no s’ha confirmat el rival), que fa cent anys va enfrontar el Sant Vicenç amb el Barça. Després, una cursa d’atletisme simbolitzarà la Volta al Bages, que el 1923 va tenir Sant Vicenç com a punts de sortida i arribada. I a la nit, igual com aleshores, una serenata i un concert, ara adaptats, tancaran la jornada festiva.

De la palanca al pont

El pont d’accés a Sant Vicenç va suposar tota una revolució al poble perquè el va treure del seu aïllament «i va fer que Sant Vicenç fos el que és ara», diu Polo. Fins aquell moment, el riu era un obstacle per a les comunicacions d’una banda a l’altra, només possibles per una petita palanca de menys de 2 metres d’amplada que sovint s’enduia l’aigua i aleshores s’havia de creuar en barca.

Després d’aquell pont, van venir el de la Renfe i el dels FGC, i tot plegat va portar la prosperitat al poble. Però no va ser fàcil. El pont sobre el riu el va projectar l’arquitecte Ignasi Oms el 1895, i no va ser fins al 1921 que es va començar a construir, impulsat per l’alcalde Àngel Vilà. De fet, en va ser l’inversor (amb 329.733 pessetes), després que la subhasta per sufragar les obres quedés deserta, però amb la mala sort que l’estiu d’aquell mateix any una riuada es va emportar l’estructura de l’obra que hi havia muntada, i es va haver de refer. Finalment, el pont s’inaugurava el 8 de setembre del 1923, aleshores ja amb l’alcalde Enric Callís.