Unió de Pagesos reclama que es detallin els béns de cada finca immatriculada per l’Església

El sindicat, Micropobles de Catalunya i el Consell del Solsonès demanaran al Parlament els registres de la propietat per saber l’abast real de la problemàtica

Calculen que els immobles afectats es podrien enfilar fins als 14.000

Concentració davant l’església de Sant Andreu de Maians, afectada per les immatriculacions, l'any passat

Concentració davant l’església de Sant Andreu de Maians, afectada per les immatriculacions, l'any passat / Arxiu/Queralt Casals

Queralt Casals

Queralt Casals

Unió de Pagesos, l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Comarcal del Solsonès demanaran aquest dijous a la Comissió de Justícia del Parlament que insti al Govern de la Generalitat a reclamar els registres de la propietat de totes les immatriculacions de l’Església Catòlica. Segons el sindicat agrari, l’obtenció de les notes simples (que és on es detallen tots els béns que conté cada finca) permetria saber l’abast real d’aquesta problemàtica i el llistat de 3.722 béns immatriculats que va fer la Generalitat es podria enfilar fins als 14.000. També demanaran que el Parlament insti al Govern català a reclamar a l’Estat la nul·litat de totes les immatriculacions realitzades per la jerarquia catòlica des de l’entrada en vigor de la Constitució Espanyola.

La polèmica per les immatriculacions (inscripcions al registre per primera vegada) de l’Església Catòlica, que Unió de Pagesos va destapar el 2018 al Bages, es torna a posar sobre la taula. El sindicat agrari, l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Comarcal del Solsonès presentaran aquest dijous una proposta de resolució perquè el Parlament insti al Govern a reclamar al Ministeri de Justícia o al Col·legi de Registradors de Catalunya els registres de la propietat de totes les immatriculacions de l’Església Catòlica. D’aquesta manera, reclamaran que, en el termini de tres mesos, es traslladi a la cambra catalana les notes simples dels registres de la propietat de les immatriculacions realitzades per l’Església.

La Generalitat de Catalunya va fer públic el 2020 un llistat on constava que, a Catalunya, l’Església Catòlica havia inscrit 3.722 immobles al seu nom sense aportar cap títol que n’acredités la propietat. Segons Unió de Pagesos, aquestes dades no s’ajusten a la realitat i poden ser molt superiors perquè cada registre del llistat pot contenir més d’un bé, cosa que detalla a les notes simples, que ara es reclamen. Aquestes notes permeten saber qui va efectuar la immatriculació, quan, amb quin títol de domini i quin tipus de béns afectats inclou.

En aquest sentit, el bagenc Joan Casajoana, responsable d’Immatriculacions d’Unió de Pagesos i primer propietari que va denunciar la problemàtica, afirma que «els llistats publicats pels governs autonòmics i central oculten la magnitud i distorsionen la realitat de les immatriculacions», perquè els registradors treballen amb finques registrals que són agrupacions de diversos béns, com poden ser una església, una casa rectoral o un cementiri, entre altres. Per això, el sindicat agrari creu que si es coneixen tots els detalls del registre el llistat de béns immatriculats a Catalunya es podria enfilar fins als 14.000, com ja ha passat en altres indrets com Navarra, Astúries o al País Basc on, amb aquesta informació, s’han multiplicat per tres.

En aquest sentit, les tres entitats impulsen un acord de resolució perquè el govern català, en el termini improrrogable de tres mesos, traslladi a la cambra catalana les notes simples dels registres de la propietat de totes les immatriculacions realitzades per l’Església anteriors al 2015 a l’empara de la Llei Hipotecaria de 1946 i el Reglament Hipotecari de 1947, i a través de la llei Hipotecaria 8 del febrer de 1861 corresponents a tres períodes: 1998-2015, 1947-1998 i anteriors a 1947.

«Un indult a l’espoli»

A banda d’aconseguir les notes simples, en segon lloc, les tres entitats també demanaran al Parlament que insti a la Generalitat perquè demani al Govern l’Estat la cancel·lació «per nul·litat inesmenable» de tots els assentaments realitzats per la jerarquia catòlica, almenys des de l’entrada en vigor de la Constitució espanyola del 1978.

En aquest sentit, apunten que el fet que el Govern de l’Estat «no hagi actuat davant la immatriculació il·legal» de la majoria de patrimonis històrics i culturals dels pobles i ciutats de Catalunya i més de 100.000 béns a tot l’Estat Espanyol, a través de certificats eclesiàstics sense passar per notaries i ni tenir cap títol de propietat, «suposa un indult a l’espoli perpetrat per la jerarquia de l’Església Catòlica».

En la mateixa línia, retreuen al Govern estatal que «no ha complert el seu programa on tenia el compromís de fer modificacions legislatives per revertir les immatriculacions de l’Església».