Ferran Verdejo: «Utilitzaré el català o el castellà segons la intervenció»

El diputat cardoní valora molt positivament l'ús de les llengües cooficials: «Tothom hi surt guanyant»

El diputat Ferran Verdejo, durant el ple constituent

El diputat Ferran Verdejo, durant el ple constituent / Arxiu particular

Lluc Grandia

El cardoní Ferran Verdejo es va estrenar com a diputat en una sessió ordinària, després d'un ple constituent on va tenir protagonisme com a membre de la Mesa d'Edat. Ahir, els protagonistes van ser els diputats que, per primera vegada, van poder parlar amb llengües cooficials. Ell, però, va viure la jornada amb emoció i felicitat d'estrenar-se en un ple.

Com valora la primera sessió amb l´ús del català?

Crec que és molt positiu que entrin les llengües oficial en el dia a dia de les sessions del Congrés dels Diputats. Al cap i a la fi, és la càmera que representa la sobirania nacional, on conviuen diferents idiomes, i crec que és positiu i la fa encara més representativa que es pugui parlar en català, en gallec i en eusquera. Tothom hi surt guanyant, també la ciutadania, perquè es sentirà també interpel·lada si al Congrés es parla amb les llengües que utilitza en el seu dia a dia.

Esperava la reacció del grup de Vox?

Esperava alguna reacció d’aquest tipus que sol fer el grup de Vox. Ha sigut fins i tot graciós el moment que han tornat a l'hemicicle quan tocava la intervenció del Partit Popular, han escoltat el diputat Borja Sémper parlar amb eusquera i han hagut de marxar un altre cop. Jo crec que tot ho tenien preparat, per cridar l’atenció, cosa que no ens sorprèn de Vox.

Per escoltar els discursos en gallec i en eusquera ha fet servir l’auricular? És un sistema fàcil?

Sí, tot i que pel gallec a estones, perquè és més fàcil d'entendre que a l'eusquera. En algunes ocasions el gallec l'escoltava directament i s'entenia, però a l'eusquera sí que és necessari tenir l’auricular, i la veritat és que ha funcionat molt bé. Pocs segons després de que parlés ja ho escoltaves en castellà per l’auricular. I després, a part d'això, també hi ha una pantalla cada banda de l'hemicicle on anava sortint ja traduït al castellà escrit.

Per tant, el funcionament ha sigut correcte?

Ha anat molt bé. La veritat és que era un dubte que teníem, si funcionaria la primera vegada que s'utilitzava el Congrés dels Diputats, però ha funcionat perfectament i hem pogut entendre a tothom, parlés el que parlés.

El diputat socialista Gómez Besteiro ha fet servir el gallec. És una línia de partit?

No. Crec que avui era important que els representants dels partits parlessin la seva llengua, ja que era el primer dia que es podia fer servir. No hi haurà una directriu sobre això. Cada diputat o diputada farà servir segurament la llengua que més còmode es senti i que consideri apropiada en el debat que sigui. És la riquesa que comentava al principi, l'oportunitat de parlar català, gallec, eusquera o castellà segons un se senti més còmode.

L’última vegada que el vam entrevistar, va dir que encara no ho sabies si parlaries castellà o català. Ho ha decidit?

Crec que dependrà del tipus d'intervenció, i la llengua que em surti. M'expresso pràcticament igual en català que en castellà, potser una una mica millor en català. Però no ho tinc pensat i no tinc cap dubte que, en el moment que hagi d’intervenir durant aquestes sessions, serà amb la llengua que em surti a l'hora d'intervenir. No forçaré res.

Subscriu-te per seguir llegint