El govern de Sant Joan presenta un acord programàtic per als propers 4 anys

S’hi recullen 230 propostes, entre les quals accions específiques per potenciar l’habitatge

Jordi Solernou i Iban Hortal amb el document subscrit

Jordi Solernou i Iban Hortal amb el document subscrit / AJUNTAMENT DE SANT JOAN DE VILATORRADA

David Bricollé

David Bricollé

Alternativa per Sant Joan i Compromís amb Sant Joan de Vilatorrada, els dos grups municipals que conformen el govern de Sant Joan de Vilatorrada, han presentat l’acord programàtic que marca els compromisos establerts per les dues formacions per a aquest mandat que s’acabarà el juny del 2027. El document recull més 200 propostes per a l’acció de govern al llarg dels pròxims anys i s’hi indiquen quines són les prioritats del nou equip de govern.

Les propostes més destacades

L’acord programàtic incorpora 230 propostes distribuïdes entre el conjunt de regidories que conformen l’estructura de l’Ajuntament de Sant Joan. En l’eix de territori, se situa com una gran prioritat del mandat les polítiques que des d’Urbanisme o Medi Ambient i Acció Climàtica, vagin encaminades a donar resposta a la situació d’emergència climàtica, atenuar-ne els efectes i vetllar pel manteniment i millora l’espai públic. En destaca la xarxa de refugis climàtics, l’impuls a les energies renovables, la nova política de residus, la recuperació del riu i l’entorn com una Anella Verda de Sant Joan, o els espais d’esbarjo per a gossos. S’incorporen projectes urbanístics per endreçar espais com el passeig Torrent del Canigó, el Mas Llobet, la plaça Anselm Clavé, la Plaça Lluís Companys, la plaça de l’Església o un pla de manteniment anual.

S’incorporen per primera vegada accions específiques en l’àmbit d’habitatge, que pretenen fer aflorar habitatge buit, avançar en un parc municipal d’habitatge per, entre d’altres, «evitar que els nostres joves hagin de marxar del poble». En l’àmbit dels serveis d’atenció a les persones, des de Cultura es vol reforçar la programació i creació cultural estable, i es dona prioritat a les polítiques de Feminismes i LGTBI. Així mateix, s’incorporen diverses exigències a la Generalitat de projectes llargament reivindicats com l’edifici de l’INS Cardener, la recuperació de les urgències nocturnes i en cap de setmana, o l’ampliació del nombre de places concertades a la residència.

Pel que fa a activitat econòmica, s’engloben propostes encaminades a facilitar el suport al comerç, el sorgiment de nous projectes com un coworking o un pla de xoc per als polígons existents.

I finalment en l’àmbit de la gestió interna s’explicita el compromís de presentar una proposta de pressupost cada any i aprofitar al màxim fonts de finançament externes que permetin donar impuls a nous projectes.

La base del nou Pla d'Acció

L’alcalde, Jordi Solernou, d’Alternativa per Sant Joan, s’ha referit al document com «l’acord amb el qual els dos grups de govern donem forma al mandat rebut a les passades eleccions. La voluntat era conformar un govern fort, cohesionat i eficient i amb aquest acord fem un pas més». Així mateix, ha remarcat que aquests quatre primers mesos de mandat han permès conèixer encara més a fons totes les àrees, prioritzar necessitats i explorar oportunitats. «Volíem un acord realista i possible, amb accions concretes, ben definides, que no fos una carta als reis vistosa però difícil de complir. Ara amb setmanes de treball intens el tenim. Sabem que serà possible i ens farà avançar cap a un poble més just i cohesionat», afirma.

El portaveu de Compromís amb Sant Joan i regidor d’Educació i d’Habitatge, Iban Hortal, l’ha definit com «el mandat de les petites accions que, sumades, ens han de permetre donar un nou impuls al poble i avançar». Assenyala que «volem millorar la vida de totes i cadascuna de les veïnes i veïns, el seu dia a dia. Per això hem volgut donar prioritat a nous projectes, nous serveis que situen la vida quotidiana com la gran prioritat. Aquest govern creiem que és justament la suma de petites accions i les millores en el dia a dia les que ens portaran a fer una vida més fàcil i agradable al conjunt de santjoanenques i santjoanencs».

El nou acord es presenta com la base a partir de la qual s’elaborarà el Pla d’Actuació Municipal. Assenyalen que de moment és un acord entre els dos grups polítics que formen el govern, però que es treballarà perquè esdevingui el full de ruta adoptat per l’Ajuntament per aquest mandat.

L’equip de govern assegura que «no fem aquest acord per cobrir l’expedient. No serà un document que quedarà tancat en un calaix». En aquest sentit, remarca que «volem fer i farem les coses diferents. Tenim clar que el poble el construïm entre totes i tots, que tots els punts de vista importen, tothom té molt a dir-hi. Ho hem començat a fer amb altres projectes, i aprofitarem ara el PAM com una gran oportunitat perquè tots els veïns i veïnes siguin partícips i puguin opinar de les prioritats de l’Ajuntament durant aquests anys».