Veïns de Callús es mobilitzen contra la forta pujada d’impostos al municipi

Recullen signatures i presenten al·legacions a les ordenances, que preveuen apujar l’IBI el 48%

El saló de sessions de l'Ajuntament de Callús es va omplir en el darrer ple

El saló de sessions de l'Ajuntament de Callús es va omplir en el darrer ple / Arxiu particular

Queralt Casals

Queralt Casals

L’actualització de les ordenances fiscals del 2024 de l’Ajuntament de Callús, que preveuen un increment de l’IBI del 48%, ha generat malestar entre una part dels veïns la població, que han decidit mobilitzar-se. Davant d’aquesta forta pujada d’impostos, s’ha impulsat una recollida de signatures i s’han presentat al·legacions a les ordenances fiscals, un fet molt inusual en aquests casos, per demanar al consistori que reconsideri un increment que troben «abusiu». Per la seva banda, el grup de Junts, a l’oposició, també presentarà al·legacions i estudia impugnar les ordenances.

L’Ajuntament de Callús va aprovar inicialment el 25 d’octubre passat l’actualització de les ordenances fiscals amb un increment de l’IBI del 48%, de l’impost de circulació del 17,5% i del 15% de la taxa d’escombraries. L’equip de govern d’ERC va assegurar que era conscient de la «duresa de la mesura», però que la considerava «imprescindible» per fer front al desequilibri pressupostari del consistori. Aquest elevat increment dels impostos ha generat malestar al municipi i els veïns s’estan mobilitzant perquè el consistori el reconsideri.

En els darrers dies, diferents ciutadans ha promogut una recollida de signatures, que ja en suma unes 200, i han presentat al·legacions al consistori on es demana a l’equip de govern que «reconsideri les ordenances i es modifiquin amb valors que no excedeixin el 5%». Al text presentat s’exposa que la proposta d’aprovació de les ordenances «ha provocat un malestar important a una bona part dels habitants del poble» i, per aquest motiu, s’han proposat «intentar influir en l’equip de govern perquè les modifiqui i adeqüi a la voluntat de les persones que viuen a Callús».

Entre els arguments contraris a la pujada d’impostos, troben a faltar «una explicació del perquè d’aquesta mesura tan excepcional» i creuen que una decisió com aquesta «s’ha de raonar i justificar». Asseguren també que la mesura «requereix imprescindiblement l’aportació del pressupost per a l’any vinent, cosa que no s’ha fet» per saber en què es volen invertir els diners i perquè el govern necessita «aplicar una mesura tan dràstica».

Consideren, a més, que no hi ha una millora dels serveis, ni inversions previstes que justifiquin un augment tan important de la càrrega impositiva i apunten la necessitat de «racionalitzar immediatament la despesa corrent, no només per no haver d'apujar els impostos sinó per generar un estalvi que ens permeti millorar les infraestructures del poble en un futur o respondre eficaçment davant d’imprevistos». També insten al consistori a explorar altres opcions d’ingressos.

L’oposició estudia impugnar les ordenances

El grup municipal de Junts, a l’oposició, també presentarà al·legacions i està estudiant la possibilitat d’impugnar les ordenances fiscals per al 2024. La portaveu de la formació, Mercè Planagumà, titlla «d’inadmissible» i «abusiu» l’increment dels impostos i acusa l’equip de govern de «mentir» quan diu que no s’havien apujat des del 2006. El grup de l’oposició critica també «l’actitud prepotent» del govern municipal i considera que en lloc d’incrementar tant les taxes hauria d’apostar per reduir la despesa corrent. «Si els diners no arriben s’ha de mirar què es pot retallar del dia a dia», apunta.

En el darrer ple municipal, celebrat la setmana passada, hi va haver una concentració de veïns que va omplir a vessar el saló de sessions, que es preveu que es repeteixi en el proper ple del mes de desembre on també hi ha previst que s’aprovi el pressupost.

Subscriu-te per seguir llegint